Ιστορικό

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ???

Μπορεί να επαναληφθεί η ιστορία του 2012, τότε που υπό το βάρος του αβέβαιου εκλογικού αποτελέσματος, τα νοικοκυριά απέσυραν από τις τράπεζες κοντά στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε διάστημα δύο μηνών;

moneyΤο ερώτημα επανέρχεται ξανά και ξανά στους τραπεζικούς κύκλους καθώς όσο πλησιάζει η ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου τόσο φουντώνει και η ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν άμεσα εθνικές εκλογές. Την προηγούμενη φορά, η φημολογία για το grexit και η πόλωση της εκλογικής αναμέτρησης οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση του υπολοίπου των καταθέσεων των νοικοκυριών αλλά και στην …άφιξη των αεροπλάνων με τα ευρώ για να μην προκληθεί πανικός από τα άδεια ΑΤΜ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τότε μέχρι σήμερα, τα ελληνικά νοικοκυριά ουδέποτε ανέκτησαν τις καταθέσεις που είχαν τότε. Έτσι, τη Δευτέρα, τα όποια σκαμπανεβάσματα παρατηρηθούν στις καταθέσεις θα ξεκινήσουν από χαμηλότερη… αφετηρία.


Γιατί το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντίδραση των νοικοκυριών; Διότι το 80% των καταθέσεων που απομένουν στις τράπεζες ελέγχονται από τα νοικοκυριά. Τόσο το δημόσιο όσο και οι επιχειρήσεις δεν έχουν πολλά… αποθέματα. Το γεγονός αυτό αυξάνει και τον βαθμό αβεβαιότητας καθώς τα νοικοκυριά επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις φημολογίες και τις κινδυνολογίες από ότι οι επιχειρήσεις.

Οι καταθέσεις στους μήνες «σταθμούς» σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας είχαν ως εξής:

1. Δεκέμβριος του 2009: μόνο τα νοικοκυριά, διαχειρίζονταν 196,86 δισεκατομμύρια ευρώ όταν –τότε- το σύνολο των καταθέσεων ήταν 245,47 δισεκατομμύρια ευρώ.

2. Απρίλιος 2012: Το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώνεται στα 175,22 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 9,268 ανήκουν στο δημόσιο και στους κρατικούς φορείς και τα 165,356 δις. ευρώ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μόνα τους τα νοικοκυριά ελέγχουν 140,27 δις.ευρώ δηλαδή το 80% του συνόλου.

3.Ιούνιος 2012: Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο το υπόλοιπο των καταθέσεων έχει περιοριστεί στα 158,58 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, πρακτικά έχουν κάνει …φτερά περί τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά κύριο λόγο υπεύθυνα είναι τα νοικοκυριά τα οποία και μείωσαν τις καταθέσεις τους στα 127,4 δισεκατομμύρια ευρώ

4.Οκτώβριος 2013: Παρά το γεγονός ότι το υπόλοιπο των καταθέσεων έχει επιστρέψει ακόμη και πάνω από τα επίπεδα του Απριλίου του 2012, τα νοικοκυριά είναι πιο «φτωχα» σε σχέση με τότε. Το συνολικό υπόλοιπο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ διαμορφώνεται στα 178,466 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 13,97 ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (είναι κοντά στα τέσσερα δις. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012) και τα 135,56 ανήκουν στα νοικοκυριά τα οποία ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να έχουν πέντε δις ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012.

Τι προκύπτει; Μέσα στην 5ετία –Δεκέμβριος 2009 μέχρι και Δεκέμβριος 2014- οι καταθέσεις παραμένουν μειωμένες κατά 67 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 61,26 δις. ευρώ λείπουν από τα νοικοκυριά. Όλη η προσοχή, στρέφεται στις προθεσμιακές καταθέσεις. Θα τις σπάσουν τα νοικοκυριά υπό τον φόβο των πολιτικών εξελίξεων; Το 2012, το έκαναν. Το υπόλοιπο ήταν τον Απρίλιο του 2012 στα 83,792 δις ευρώ και έφτασαν μέσα σε δύο μήνες στα 74,14 δις ευρώ. Ωστόσο, οι προθεσμιακές ανέκαμψαν φτάνοντας τον Οκτώβριο του 2014 στα 84,9 δισεκατομμύρια ευρώ παρά την κατακόρυφη μείωση των επιτοκίων που έγινε σε αυτά τα 2,5 χρόνια.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad