Ιστορικό

Το χρήμα ως μέσω γιά την υποδούλωση του ανθρώπου

1)Τους είπε ο Κύριος αυτή την παραβολή. Ενός ανθρώπου πλούσιου έφεραν τα χωράφια του μεγάλη σοδειά’ και σκεφτόταν μέσα του λέγοντας·

xrhmaΤι πρέπει να κάνω, γιατί δεν έχω πού να μαζέψω τους καρπούς μου; Και είπε: αυτό θα κάνω: θα γκρεμίσω τις αποθήκες μου και στη θέση τους θα χτίσω μεγαλύτερες και εκεί θα μαζέψω όλα τα γεννήματά μου και τα αγαθά μου και θα πω στην ψυχή μου: Ψυχή, έχεις μαζέψει πολλά αγαθά, που σου φτάνουν για πολλά χρόνια. Αναπαύου, λοιπόν, τρώγε, πίνε, καλοπερνά.

Ο Θεός όμως του είπε· «Ανόητε, αυτή τη νύχτα σου ζητούν ξαφνικά την ψυχή σου. Όσα λοιπόν ετοίμασες, σε ποιον θα ανήκουν τώρα;».

Αυτά παθαίνει εκείνος που θησαυρίζει μόνο για τον εαυτό του και δε φροντίζει να πλουτίζει όπως ο Θεός θέλει. Και λέγοντας αυτά τόνιζε: όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει.(Λκ. κεφ.12 στ.16-21)

2)«Υπήρχε κάποιος άνθρωπος πλούσιος, και φορούσε πορφύρα και λινά ενδύματα, δηλαδή ντυνόταν με ακριβά και υπερπολυτελή ρούχα και διασκέδαζε καθημερινά μεγαλοπρεπώς.

Ήταν δε και κάποιος φτωχός, που τον έλεγαν Λάζαρο, ο οποίος ήταν πεταγμένος κοντά στην εξώπορτα του πλουσίου γεμάτος από πληγές. Και επιθυμούσε να χορτάσει από τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του πλουσίου. Αλλά σαν να μην έφθανε η στέρησις αυτή, επειδή ήταν σχεδόν γυμνός, έρχονταν οι σκύλοι και έγλυφαν τις πληγές του.

Συνέβη δε να πεθάνει ο φτωχός, και να μεταφερθεί υπό των αγγέλων στον κόλπο του Αβραάμ. Πέθανε δε και ο πλούσιος, και ετάφη.

Και στον Άδη που βρισκόταν και βασανιζόταν, σήκωσε τα μάτια του, και βλέπει τον Αβραάμ από μακριά, και τον Λάζαρο να είναι στους κόλπους του. Και αυτός, φώναξε και είπε: «Πάτερ Αβραάμ, ελέησέ με! Και στείλε τον Λάζαρο να βρέξει την άκρη του δακτύλου του στο νερό, και να δροσίσει τη γλώσσα μου, διότι τυραννούμαι και πονώ μέσα σ’ αυτή τη φλόγα!».

Είπε δε ο Αβραάμ: «Παιδί μου, ενθυμήσου, ότι έλαβες με το παραπάνω τα αγαθά σου κατά τη διάρκεια της ζωής σου, και ο Λάζαρος παρομοίως τα κακά. Τώρα όμως, εδώ παρηγορείται, γι’ αυτά που άλλοτε υπέφερε, συ δε βασανίζεσαι. Και επί πλέον όλων αυτών, ανάμεσα σ’ εμάς και σ’ εσάς, έχει στερεωθεί μεγάλο βάραθρο, ώστε εκείνοι που θέλουν να περάσουν από εδώ προς εσάς, να μη μπορούν να διαβούν, ούτε αυτοί που είναι από εκεί, να μπορούν να διαπεράσουν και να έλθουν προς εμάς».

Είπε δε ο πλούσιος: «Σε παρακαλώ λοιπόν Πάτερ, να στείλεις αυτόν, (δηλαδή τον Λάζαρο), στο σπίτι του πατέρα μου. Διότι έχω πέντε αδελφούς. Στείλε τον να τους βεβαιώσει ως αυτόπτης μάρτυς, για όσα συμβαίνουν εδώ, για να μην έρθουν και αυτοί σ’ αυτό τον τόπο των βασάνων».

Λέγει προς αυτόν ο Αβραάμ: «Έχουν τον Μωυσή και τους προφήτες. Ας ακούσουν εκείνους.

Αλλά εκείνος του είπε: «Όχι πάτερ Αβραάμ! Αλλά αν κάποιος από τους νεκρούς πάει προς αυτούς, τότε θα μετανοήσουν.

Είπε όμως σ’ αυτόν ο Αβραάμ: «Εάν δεν ακούν τον Μωυσή και τους προφήτες, ούτε και αν αναστηθεί κανείς εκ νεκρών θα πεισθούν» (Λουκάς 16/ιστ: 19 – 31).

3)Οὐδεὶς δύναται δυσὶ κυρίοις δουλεύειν· ἢ γὰρ τὸν ἕνα μισήσει καὶ τὸν ἕτερον ἀγαπήσει, ἢ ἑνὸς ἀνθέξεται καὶ τοῦ ἑτέρου καταφρονήσει. οὐ δύνασθε Θεῷ δουλεύειν καὶ μαμωνᾷ.(Μτ. 6:24)

Αυτά τα 3 χωρία της Αγίας Γραφής μας δίνουν το έναυσμα για να μιλήσουμε για το χρήμα και πώς “πρέπει” να το διαχειριζόμαστε.Τι μας λένε οι 2 παραβολές;ότι “δεν πρέπει” να γίνουμε υπόδουλοι στο χρήμα.”Δεν πρέπει” να μαζεύουμε το χρήμα χωρίς να το ξοδεύουμε,να μαστε δηλαδή τσιγγούνηδες,αλλά να το ξοδεύουμε όχι για την καλοπέραση μας,αλλά για το καλό του πλησίον.

Να αρκούμαστε σ’αυτά που έχουμε χωρίς να ζητάμε κάτι περισσότερο,να αρκούμαστε στα προς το ζην και όχι στα προς τα ευ ζην.Να δίνουμε από το υστέρημα μας στον πλησίον.Εξαιτίας του χρήματος συνέβησαν και συμβαίνουν τα περισσότερα κακά.Αναφέρω γενικά και συγκεκριμένα τα παρακάτω:

1.Ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό(Μτ. 26,14-16,47-50,Μκ. 14,10-11,43-46,Λκ. 22,3-6,47-52,Ιω. 18,1-11)

2.Υπάρχουν θεραπείες για σχεδόν όλες τις ασθένειες(βότανα,φυτά),αλλά λόγω χρήματος(βλέπε φαρμακοβιομηχανίες) μας δίνουν τα δικά τους φάρμακα με αποτέλεσμα να εξασθενείται ο οργανισμός και κατά συνέπεια να αρρωσταίνει πιο εύκολα και να πεθαίνει

3.Πολλές γυναίκες στην εποχή μας κάνουν σχέση με πλούσιους αλλά και τους παντρεύονται,για να “περνάνε καλά”.Να έχουν την μερσέντες,την λαμποργίνι,την ferrari,την τζάγκουαρ,την βίλλα τους,το εξοχικό τους,τα ταξίδια τους,χωρίς να τους ενδιαφέρει ο εσωτερικός ψυχικός κόσμος του άλλου.Κοιτάνε πώς να ικανοποιηθεί ο εγωισμός τους και μόνο…

Ανάμεσα σ’έναν φτωχό με πλούσιο ψυχικό κόσμο και έναν πλούσιο με φτωχό ψυχικό κόσμο οι περισσότερες θα επέλεγαν το 2ο…Γιατί θέλουν να ικανοποιήσουν το πάθος της φιλαργυρίας…Μπορεί βέβαια λόγω του φτωχού ψυχικού κόσμου του πλουσίου να επέλεγαν τον φτωχό,αλλά δε νομίζω…Το πάθος της φιλαργυρίας είναι ανώτερο από το πάθος του μαζοχισμού.

Το θέμα είναι τι θα επέλεγαν ανάμεσα σ’έναν φτωχό με πλούσιο ψυχικό κόσμο κι’έναν πλούσιο με πλούσιο ψυχικό κόσμο…Οι περισσότερες στις μέρες μας τον 2ο…Δυστυχώς….Αλλά και άντρες κοιτάνε πώς να βγάλουν πολλά χρήματα για να αγοράσουν αυτοκίνητα,βίλλες,κότερα…για να “καλοπερνάνε” ταξιδεύοντας όπου και όποτε θέλουν.

Σ’αυτό συνέβαλαν και τα Μ.Μ.Ε. αλλά και τα “τυχερά παιχνίδια” διαφημίζοντας πόσο “ωραία” είναι να έχεις χρήματα.Και εξαιτίας αυτού γίνανε φόνοι και μοιχείες….Ακόμη και μεταξύ φίλων μπορεί να μπει ανάμεσα τους το πάθος της φιλαργυρίας και από φίλοι να καταλήξουν εχθροί.Αλλά τι φίλος είναι κάποιος αν κάνει παρέα μόνο και μόνο επειδή ο άλλος έχει χρήματα;Πρώτ’απ’όλα κοροϊδεύει τον εαυτό του και μετά τον άλλο

4.Για το χρήμα ακούμε τόσους φόνους,τόσες ληστείες…τουλάχιστον οι περισσότερες ειδήσεις αυτό λένε

Έτσι βλέπουμε ότι κύριος όλων αυτών είναι το χρήμα,ο μαμωνάς.Είναι υπόδουλοι στο πάθος της φιλαργυρίας.

Το πάθος της φιλαργυρίας οδηγεί στην καταστροφή,στο τίποτα,στην δυστυχία.Αναφέρω 3 από τα πολλά που το αποδεικνύουν:

1.Η Ναυτεμπορική(14.01.2005 και 14.08.2005) αναδημοσίευσε άρθρο από το The Wall street journal Europe με τίτλο “Ευημερία και πλούτος απομακρύνουν την ευτυχία”,αποδεικνύοντας με ντοκουμέντα πως ο πλούτος δεν είναι παράγοντας ευτυχίας
2.Η Καθημερινή(Πολιτική Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2002) αναδημοσίευσε άρθρο του Βρετανού δημοσιογράφου George Monbiot με τον τίτλο “Ο πλούτος συμβάλλει στη δυστυχία” παρατηρώντας ότι ο πλούτος όντως συμβάλλει στη δυστυχία

3.4 ξένοι άγγλοι συγγραφείς ασχολήθηκαν με τη βιογραφία του Αριστοτέλη Ωνάση και είπαν “Ο Α.Ωνάσης σκαρφάλωσε μέχρι την κορυφή,για να ανακαλύψει,πως τίποτα δεν υπήρχε εκεί πάνω”!Κάτι ανάλογο εξέφρασε και η κόρη του Χριστίνα:”Όλα μου τα έδωσε ο πατέςρας μου!Αλλ’εγώ νοιώθω σαν μια χρυσή καλαμιάολομόναχη στην ερημιά”!

Λοιπόν,εσύ τι θέλεις;Να σε κυριέψει το πάθος της φιλαργυρίας με όλα τα επακόλουθα ή όχι;Η επιλογή είναι δική σου.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad