Ιστορικό

Τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά

Κάθε άνθρωπος απ’τη στιγμή που συλλαμβάνεται στην μήτρα, ως την αποχώρηση του απο τον μάταιο τούτο κόσμο, κουβαλάει στην αρχή το προπατορικό αμάρτημα και μετά το βάπτισμα διεπράττει αμαρτίες με τη θέληση του,είτε εν έργω είτε εν διανοία..

rasoΒέβαια, απ’τη στιγμή που βαπτίζεται, ως την εκούσια αμαρτία, το παιδί κάνει μεν αμαρτίες, αλλά δε γνωρίζει ότι είναι αμαρτίες, αμαρτίες ως εκκλησιαστικός όρος. Γνωρίζει ότι είναι κακό, αφού το μαλώνουν κυρίως οι γονείς του και αντιδρά ανάλογα.

Η συνείδηση του υπάρχει, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Θ’αναπτυχθεί, όταν το παιδί συνειδητοποιήσει ότι αυτό το κακό που κάνει, θα το βλάψει ψυχικά μ’αποτέλεσμα να μη θέλει να το κάνει.

Κι’αν το κάνει, θα το μετανιώσει, θα πάει να εξομολογηθεί στον ιερέα (αν είναι ορθόδοξο χριστιανό) και θα προσπαθήσει να μην το ξανακάνει. Κι’αν το ξανακάνει, πάλι θα το μετανιώσει και θα πάει να το εξομολογηθεί σε ιερέα.

Έτσι, πορεύεται ως την αποχώρηση απ’αυτήν τη ζωή μέσα σε μια  πάλη μεταξύ της συνειδήσεως του και του κακού, το οποίο δε προέρχεται πάντα απ’τον σατανά. Ό,τι πράττει θα δώσει λόγο απέναντι στον Θεό, πρώτα τις πρώτες 40 μέρες απ’την κοίμηση του και μετά στη δευτέρα παρουσία.

Τελευταία, υπάρχουν ιερείς οι οποίοι διαπράττουν αμαρτίες, τουλάχιστον έτσι δείχνει η τηλεόραση. Ασελγούν στα σώματα μικρών παιδιών, παίρνουν χρήματα απ’το παγκάρι, έχουν πλούτη, οικόπεδα κι’ακίνητα και γενικά δεν είναι υπόδειγμα ενός ανθρώπου που μεταδίδει τον λόγο του Θεού. Ο κόσμος σκανδαλίζεται και φεύγει απ’την Εκκλησία. Εκκλησία σημαίνει το σύνολο των πιστών στον Χριστό.

Και θα συμπλήρωνα το σύνολο των συνειδητών ορθοδόξων χριστιανών. Κάποια είναι αλήθεια, κάποια όχι. Άσχετα που δεν είμαι μάρτυρας σε κάτι τέτοιο, το γνωρίζω από την προφητεία του αγίου Κοσμά του Αιτωλού (Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και οι ασεβέστεροι των όλων).

Υπάρχουν και κάποια τα οποία δεν είναι αλήθεια,αλλά τα προβάλλουν ως αλήθεια τα Μ.Μ.Ε. τα οποία Μ.Μ.Ε. ελέγχονται είτε από εβραίους είτε από ανθρώπους οι οποίοι κοιτάνε πως να πλουτίσουν απ’την θεαματικότητα(ουσιαστικά κι’αυτά τα Μ.Μ.Ε. ελέγχονται από εβραίους).

Όλοι μας θα δώσουμε λόγο απέναντι στον Θεό. Ο καθένας για τις δικές μας αμαρτίες. Και πολύ περισσότερο ένας παππάς, αφού αυτός με τη ζωή του είτε απομακρύνει τους ανθρώπους απ’την Εκκλησία, είτε μαζεύει περισσότερο κόσμο στην Εκκλησία. Αν και δε πρέπει ένας άνθρωπος να έρχεται και να φεύγει απ’την Εκκλησία δίνοντας βάση στη ζωή των ρασοφόρων, εν τούτοις αυτό γίνεται κατά πολύ στις μέρες μας.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν ανήκουν στην Εκκλησία, αλλά κάνουν τα χριστιανικά τους καθήκοντα για να νιώθουν <<καλά>>, είτε δε τα κάνουν όλα. Πώς πρέπει όμως, για να έρθουμε στο θέμα μας, ένας παππάς να συμπεριφέρεται απέναντι στον κόσμο; Δηλαδή,τι είναι αυτό που κάνει κάποιον παππά; Φυσικά και είναι τα ράσα, γιατί έτσι δείχνει την ιδιότητα του, δηλαδή ιερέας.

Τώρα απο ‘κει και πέρα,πρέπει εκτός απ’το να κυρήττει τον λόγο του Θεού, πρέπει και να τον πράττει, τουλάχιστον να μην κάνει αμαρτίες που βλάπτουν τον άδελφό του (ασέλγεια, πορνεία, κλοπή, φόνος, ανάρμοστη συμπεριφορά) είτε προσωπικά είτε σκανδαλίζοντας τον. Ή αν τις κάνει να τις μετανιώσει ειλικρινά και να ζητάει συγγνώμη απ’τον κόσμο.

Υπάρχουν κι’άλλες αμαρτίες, τις οποίες λίγο πολύ τις κάνουμε όλοι, που βλάπτουν μόνο τον ίδιο και καλό θα είναι να μείνουν κρυφές. Και οι άλλες αμαρτίες πρέπει να μένουν μεταξύ του παππά και του ανθρώπου που διέπραξε την αμαρτία ο παππάς και να μην βγαίνουν προς τα έξω,γιατί σκανδαλίζεται ο κόσμος, κακώς βέβαια, γιατί στην Εκκλησία είμαστε ή δεν είμαστε όχι εξαιτίας της ζωής των ιερέων, αλλά επειδή ή γνωρίζουμε ότι εκεί βρίσκεται η σωτηρία μας, ή νομίζουμε ότι η αλήθεια βρίσκεται αλλού.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad