Ιστορικό

Πατρική αγάπη

Η συγκεκριμένη αγάπη μπορεί να εννοηθεί με 2 έννοιες: Η αγάπη του πατέρα προς τα παιδιά του και η αγάπη του Θεού-Πατέρα προς τα παιδιά του.
patriki-agapiΗ πρώτη περίπτωση αν βγει έξω απ’την δεύτερη, τότε δεν είναι αγάπη, αλλά φαινομενική αγάπη, διότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία της αυτοθυσίας, της ειλικρίνειας, της εμπιστοσύνης, της βοήθειας, της αυταπάρνησης του εγώ μας, της καλοσύνης, της δύναμης, της σοφίας, της ελευθερίας, στοιχεία που υπάρχουν στην αγάπη του Θεού-Πατέρα προς τα πλάσματα Του και είναι οδηγός για την αγάπη του κάθε πατέρα προς τα παιδιά του.

Έπεσε το παιδί; Μάθε το να σηκώνεται ζητώντας τη βοήθεια σου, όπως κάνουν εκατομμύρια ορθόδοξοι χριστιανοί εδώ και αιώνες,όταν πέφτουν στον βούρκο της αμαρτίας….

Παραστράτησε το παιδί; Δίδαξε το με αγάπη ότι εκεί που βρίσκεται κάνει κακό στον εαυτό του. Χωρίς να θίγεται η ελευθερία του.Όπως ο Θεός-Πατέρας μας διδάσκει ότι μακριά απ’Αυτόν θα καταστραφούμε. Η επιλογή όμως είναι δική μας,διότι είμαστε ελεύθεροι….

Κινδυνεύει να πεθάνει το παιδί; Θυσίασε τον εαυτό σου για να σωθεί, όπως έκανε ο Θεός, θυσιάζοντας τον εαυτό Του για να μας σώσει απ’την αμαρτία… Βρίσκεται σ’έναν κόσμο που κυριαρχεί το ψέμα και η αμφιβολία προς τον διπλανό; Χωρίς να επεμβαίνεις στην ελευθερία του, μάθε το να λέει ΠΑΝΤΑ την αλήθεια και να εμπιστεύεται τον Θεό αλλά και τους συνανθρώπους μας.

Να έχει καλό λογισμό για τον αδελφό του, γιατί η καλλιέργεια του καλού λογισμού, σπείρει εύγεστους καρπούς. Όπως ο Θεός μας είπε ΟΛΗ την αλήθεια και είναι . Η αλήθεια, έτσι και το παιδί μάθε το να λέει ΟΛΗ την αλήθεια κι’έτσι θα ενωθεί μ’Αυτήν… Όπως ο Θεός μας εμπιστεύτηκε την γη, έτσι κι’εσύ μάθε το να εμπιστεύεται…

Βρίσκεται σ’ένα κόσμο που υπάρχει κοσμική σοφία; Δίδαξε το την κατά Θεού σοφία, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει ν’ανέβει ένα σκαλοπάτι ακόμα για να φτάσει στην θέωση. Η κοσμική σοφία είναι γήινη, δεν προσφέρει κάτι, αντίθετα οδηγεί στον δρόμο της κακίας, ενώ η ουράνια ή υπερκόσμια σοφία σε γαληνεύει, σε ταξιδεύει σε μέρη παραδεισένια, μέσα απ’τον δρόμο της αρετής…

Φοβάται το παιδί; Μάθε το ν’αντιμετωπίζει τον φόβο ζητώντας τη βοήθεια του Θεού, δίδαξε το να είναι δυνατό σε κάθε δυσκολία, όπως έκανε ο Θεός-Υιός, όταν είχε την ανάγκη της βοήθειας του Θεού-Πατέρα, αλλά και όταν σταυρώθηκε είχε την δύναμη να συγχωρέσει τους σταυρωτές Του…

Βρίσκεται σ’έναν κόσμο που υπάρχει μίσος προς κάθε τι; Μάθε το ν’αγαπά οτιδήποτε χωρίς όρια: εχθρούς, περιβάλλον, φίλους, συγγενείς… Όπως ο Θεός αγάπησε τους σταυρωτές Του κι’όλο τον κόσμο… Αυτή την πατρική αγάπη πρέπει να έχει ο κάθε πατέρας προς τα παιδιά του. Αυτή πρέπει να ‘ναι και η παιδεία του προς τα τέκνα του, για να οικοδομήσει στερεές βάσεις έτσι ώστε να μην γκρεμιστούν με κάποιον σεισμό…

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad