Ιστορικό

Παράνομη η εγκατάσταση των POS

Αναδημοσίευση από http://www.avgi.gr/article/10809/8324714/ta-pos-mpekan-gia-ta-kala-ste-zoe-mas :

Τελευταίο κρούσμα υπήρξαν οι προσφυγές επαγγελματικών κλάδων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μέσω των οποίων ζητούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να εγκαταστήσουν στους επαγγελματικούς τους χώρους και τα καταστήματα μηχανήματα POS. Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες προτού 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεωθούν στην εγκατάσταση POS, διάφοροι κλάδοι επέμεναν να εξαιρεθούν. Έτσι, ακόμη και λίγα 24ωρα προτού ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου, παρατηρήθηκε ένα «μπαράζ» προσφυγών κατά της χρήσης POS, επί των οποίων θα αποφανθεί η επταμελής σύνθεση του Β’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβριο.

Έτσι, κατατέθηκαν πριν από την περασμένη Πέμπτη προσφυγές της ΓΣΕΒΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Σερρών και Δράμας, ζητώντας, εκτός από την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, την αναστολή της και την έκδοση προσωρινής διαταγής έως τη συζήτηση της κύριας υπόθεσης το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Οι δικηγόροι ισχυρίστηκαν πως η Υπουργική Απόφαση που επέβαλε τη χρήση POS είναι παράνομη και αντισυνταγματική, καθώς, μεταξύ άλλων, «η υποχρέωση των πληρωμών μέσω POS προϋποθέτει τη σύναψη πολυετούς σύμβασης με τράπεζα, υποχρέωση που συνιστά παρέμβαση, αλλά και περιορισμό στο δικαίωμα της συμβατικής ελευθερίας».

Η Δικαιοσύνη πάντως υπήρξε αρνητική στα αιτήματα αυτά. Προ δεκαημέρου απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα για άμεσο «πάγωμα» των πληρωμών μέσω POS που είχαν καταθέσει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Σερρών και Δράμας. Η πρόεδρος του Πρώτου Θερινού Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου απέρριψε το αίτημα της έκδοσης προσωρινής διαταγής, καθώς έχει προσδιοριστεί σε σύντομο χρόνο η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης, αλλά και επειδή η βλάβη την οποία επικαλούνται οι Σύλλογοι «δεν παρίσταται δυσεπανόρθωτη» σε περίπτωση που η αίτηση ακύρωσης γίνει δεκτή.

 

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad