Ιστορικό

Ορισμός – Ιστορία – Αριθμός

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ “ΘΡΗΣΚΕΙΑ”

Πριν αναφέρω αναλυτικά τις θρησκείες, θ’αναφέρω τον ορισμό της θρησκείας. Θρησκεία,είναι η συγκεκριμένη σε μορφή και περιεχόμενο πίστη (σύνολο δοξασιών, σύνολο τύπων της λατρείας) στην ύπαρξη θεού ή θεών ή γενικότερα υπερφυσικών δυνάμεων.

orismos-012Ετυμολογικά βγαίνει απ’το ρήμα θρησκεύω και σημαίνει εκτέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων. Ετυμολογικά βγαίνει απ’το αρχαίο θρησκεύω που σημαίνει “αποδίδω ιερή υπηρεσία, λατρεύω μια θεότητα” αλλά είναι αβέβαιο. Αυτό δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, αφού εκτός του ότι υπάρχουν παρόμοιοι ορισμοί σε πολλά λεξικά της νέας ελληνικής γλώσσας (ενδεικτικά αναφέρω το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ του Τεγόπουλου-Φυτράκη, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΕΞΙΚΟ ή ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΛΕΞΙΚΩΝ του Μαλλιάρη Παιδεία και το ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ του Γ.Μπαμπινιώτη), αφετέρου μπορεί να ρωτήσει οποιονδήποτε άνθρωπο ο οποίος πιστεύει σε κάτι ανώτερο.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Απ’την αρχή της ύπαρξης του ανθρώπου στη γη, υπήρχε η ανάγκη να πιστέψει σε κάτι ανώτερο απ’αυτόν, σε κάποιον Θεό. Κι’αυτό γιατί η τάση του ανθρώπου να πιστέψει σε κάτι τέλειο, σε κάποιο τέλειο ον, είναι έμφυτη απ’την στιγμή που υπάρχει. Στα βρέφη εκδηλώνεται αλλιώς, αφού δεν είναι ανεπτυγμένο το αίσθημα της πίστης. Εκδηλώνεται με το γέλιο και την χαρά.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ

Ο αριθμός των θρησκειών από καταβολής κόσμου μέχρι και σήμερα είναι γύρω στις 100. Μπορεί να ‘ναι πολύ πάνω απ’τις 100,κι’αυτό γιατί όπως θα δείτε πολλές θρησκείες είναι μέσα σε ομάδες θρησκειών.

Όλες οι αναγνωρισμένες θρησκείες, όπως θα δούμε όταν τις εξετάσουμε, διδάσκουν πώς έγινε ο κόσμος είτε μέσα από τα γραπτά τους κείμενα, είτε μέσα από την προφορική παράδοση, άσχετα το πότε εμφανίστηκαν στον κόσμο. Έτσι,όλες οι θρησκείες είναι αρχικές με την έννοια ότι διδάσκουν πώς έγινε ο κόσμος, ενώ με την έννοια το πότε εμφανίστηκαν στον κόσμο,θα πρέπει να τις κατατάξουμε σε αρχικές και μη αρχικές θρησκείες, αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της εξέτασης της κάθε μίας θρησκείας. Αλλά κι’αυτό δεν είναι αξιόπιστο, γιατί για να δούμε αν μια θρησκεία είναι αληθινή, θα πρέπει να λάβουμε υπόψην αν αυτά που διδάσκουν ευσταθούν και όχι πότε εμφανίστηκαν στον κόσμο.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad