Ιστορικό

Οι ιδιότητες, οι ενέργειες, η φύση και η ουσία του Θεού

Ποιες όμως είναι οι ιδιότητες του Θεού; Δηλαδή ποιά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του; Από τα παραπάνω (ορισμό και απόδειξη ύπαρξης) συμπερένουμε τα εξής:

theou-012

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

1.Άναρχος
2.Ατελεύτητος
3.Παντοδύναμος/Παντοκράτορας/Κύριος
4.Πανάγαθος
5.Παντογνώστης
6.Πάνσοφος
7.Πανοικτίρμων(τα πάντα πληροί)
8.Πρόσωπο
9.Προσωπικό ον
10.Δημιουργός 
11.Κυβερνήτης 
12.Ελεγκτής 
13.Άπειρος(πανταχού παρών)
14.Πνεύμα
15.Απόλυτα ελεύθερος
16.Ζωοδότης
17.Άγιος
18.Αθάνατος
19.Τέλειος
20.Δίκαιος
21.Αναμάρτητος
22.Αόρατος
23.Αδημιούργητος

Ας αναλύσουμε τις 4 απ’τις 23 ιδιότητες του Θεού που είναι πιθανόν να διαφωνούν κάποιοι.Κι’αυτές είναι η ιδιότητα του πανάγαθου,το πρόσωπο,του προσωπικού όντος,το πνεύμα και η απόλυτη ελευθερία.

Καλός ή κακός Θεός;

Γιατί να μην είναι παμπόνηρος,πανκάκιστος και να είναι πανάγαθος; Αν ήταν πανκάκιστος,τότε θα δημιουργούσε έναν κόσμο, που θα υπήρχε ΜΟΝΟ το κακό και θα ήταν όλοι σκλάβοι στα δεσμά της κακίας, δε θα υπήρχε δυνατότητα του καλού, πράγμα αδύνατο,αφού υπάρχει καλοσύνη στον κόσμο.Άρα,ο Θεός είναι πανάγαθος. Τότε γιατί υπάρχει το κακό; Αυτό είναι στην ελεύθερη βούληση του καθενός μας.

Πρόσωπο ή απρόσωπος;

Για τις ανατολικές θρησκείες ο Θεός δεν είναι προσωπικό ον,ενώ για τους χριστιανούς είναι πρόσωπο κι’έχουμε προσωπική σχέση μαζί του. Τι απ’τα 2 ισχύει; Αν ο Θεός δεν έχει πρόσωπο, τότε δε θα έχει τις άλλες ιδιότητες, γιατί όλες τις ιδιότητες αυτές μόνο ένα πρόσωπο μπορεί να τις έχει. Όπως ο άνθρωπος είναι αγαθός, δυνατός, ελεήμων, σοφός, ελεύθερος έτσι κι’ο Θεός είναι αντίστοιχα πανάγαθος, παντοδύναμος, πανοικτίρμων, πάνσοφος, απόλυτα ελεύθερος. Κι’αφού είναι πανοικτίρμων έχουμε και προσωπική σχέση μαζί του.

Πνεύμα

Ο Θεός είναι πνεύμα άυλο ή κάτι χειροπιαστό, υλικό; Αν ήταν κάτι χειροπιαστό, υλικό, τότε θα ήταν μέσα στο σύμπαν και θα το αισθανόμαστε. Επειδή όμως είναι εκτός χωρόχρονου, είναι πνεύμα.

Απόλυτη ελευθερία

Αν ο Θεός ήταν σκλάβος κάποιου,τότε θα έκανε ότι του λεγε εκείνος. Δηλαδή θα έφτιαχνε τον κόσμο, μετά από εντολή ανώτερου, πράγμα που δε θα ταν Θεός. Και γιατί να μην είναι απλώς ελεύθερος κι’όχι απόλυτα ελεύθερος; Τότε θα αναιρούνταν η ιδιότητα της παντοδυναμίας. Ο Θεός μπορεί ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Αν ήταν απλώς ελεύθερος δε θα μπορούσε να κάνει κάποια πράγματα.

Προχωράμε στις ενέργειες του Θεού. Τι εννοούμε όμως λέγοντας ενέργειες του Θεού; Το πώς ενεργεί στον κόσμο,δείχνοντας ότι υπάρχει. Από την στιγμή που κυβερνά, ελέγχει και επηρεάζει τον κόσμο, ενεργεί πάνω στον κόσμο. Το να υπήρχε χωρίς να ενεργούσε, χωρίς να δείξει ότι υπάρχει, απλώς δηλαδή να δημιούργησε τον κόσμο δε στέκει γιατί μια απ’τις ιδιότητες του είναι το να κυβερνά τον κόσμο. Πώς όμως ενεργεί; Πώς φανερώνεται;

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Ο Θεός δείχνει ότι υπάρχει με διάφορες ενέργειες οι οποίες είναι οι εξής:

1.Θαύματα
2.Εκπλήρωση προσευχών
3.Οικονομία
4.Οράματα
5.Επέμβαση στον κόσμο χωρίς να θίγει την ελευθερία κανενός
6.Παρουσία

Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Και πάμε στην φύση του Θεού. Τι εννούμε λέγοντας φύση του Θεού; Φύση είναι η μορφή, η φυσική κατάσταση, τα χαρακτηριστικά, που του προσδίδουν την ιδιότητα του, το ότι είναι Θεός. Επομένως η φύση του Θεού, είναι θεϊκή. Όπως εμείς έχουμε ανθρώπινη φύση και βάσει αυτής έχουμε κάποια χαρακτηριστικά που μας χαρακτηρίζουν, όπως δηλαδή πείνα, δίψα, πόνος, κρύο, ζέστη, αισθήματα έτσι κι’ο Θεός έχει την θεϊκή φύση. Αυτή δεν έχει πείνα, δίψα, πόνο, κρύο, ζέστη από τη στιγμή που είναι πνεύμα κι’όχι ύλη. Από αισθήματα είναι αγάπη και να πηγάζει απ’Αυτόν, αφού είναι ο πρώτος που υπάρχει, την οποία μας την δίνει.

Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Και τελειώνουμε με την ουσία του Θεού. Τι σημαίνει ουσία του Θεού; Ουσία του Θεού είναι το απύθμενο και ανεξερεύνητο βάθος του. Μη προσιτό στο ανθρώπινο μυαλό. Γιατί όμως να είναι απύθμενο και ανεξερεύνητο και μη προσιτό στο ανθρώπινο μυαλό; Πολύ απλά, γιατί ο Θεός είναι άναρχος ενώ εμείς έχουμε αρχή. Μπορούμε να τον καταλάβουμε ως ένα σημείο, με τις ενέργειες Του.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad