Ιστορικό

Μείωση του ΕΝΦΙΑ για κενά ακίνητα ζητά ο Σ. Αναστασιάδης

Να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς προκειμένου οι ιδιοκτήτες ανοίκιαστων ακινήτων να μην επιβαρύνονται με την καταβολή του 100% του ΕΝΦΙΑ, αλλά να επιβάλλεται μειωμένος κατά 50 % ΕΝΦΙΑ για τα κενά ακίνητα προτείνει με ερώτηση προς τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο Θεσσαλονικιός βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης.

akinitaΗ αλλαγή αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την οποία οι λόγοι που επιβάλλουν την μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά ακίνητα είναι αντικειμενικοί. Ωστόσο η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, δεν υιοθετήθηκε στα πλαίσια του ν. 4223/2013 (ΕΝΦΙΑ), με τη δικαιολογία (ή την πρόφαση) ότι δεν υπήρχε σαφής καταγραφή των κενών ακινήτων, και συνεπώς δεν μπορούσε να εκτιμηθεί η δημοσιονομική συνέπεια της αυτονόητης αυτής ρύθμισης.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτησή του, με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και περιουσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει την πλήρη εικόνα όχι μόνο για τα δηλούμενα εισοδήματα αλλά και για όλα τα κτίσματα που δηλώθηκαν ως κενά και παραμένουν ξενοίκιαστα και αχρησιμοποίητα (Ε9, στήλη 32, κωδικός 8), όποτε καταπίπτει ο ισχυρισμός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ανοίκιαστων ακινήτων και μπορεί να υπάρξει νέος υπολογισμός φόρου αφού υπάρχει πραγματική βάση δεδομένων.
Η Κυβέρνηση και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα έχουν αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία δεν ζητά φοροαπαλλαγή, όπως άλλες ισχυρές ομάδες, αλλά μειωμένο φόρο που να μπορεί να πληρωθεί άμεσα και να εξασφαλίσει αυξημένη εισπραξιμότητα στα ποσά που θα βεβαιωθούν σε βάρος των ιδιοκτητών τους.
Anastasiadis4Η ικανοποίηση του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ“, αναφέρει ο Σάββας Αναστασιάδης, “ως μέτρου όχι μόνον κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και ως μέτρου που συνάδει με τη γενικότερη προτεραιότητα της Κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, κινείται στην κατεύθυνση του ορθολογισμού.Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να δει τα πραγματικά προβλήματα των ιδιοκτητών που πολλοί από αυτούς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις“.

Ιδιαίτερα αισθητή είναι η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων που καταβάλλουν φόρο για ακίνητα που δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα ενώ παράλληλα επιβαρύνονται με λειτουργικά έξοδα και έξοδα συντήρησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας ζητά την ικανοποίηση του αιτήματος της Ομοσπονδίας.
Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad