Ιστορικό

Λεξιλόγιο και συμπεριφορά των Νέων

Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, διαμορφώνει τον χαρακτήρα του μ’αυτά που βλέπει και ακούει.

briasia-nevnΈτσι,αλλιώς θα συμπεριφέρεται ένα παιδί που μεγάλωσε σ’ένα περιβάλλον ήρεμο και με αγάπη,κι’ αλλιώς ένα παιδί που μεγάλωσε σ’ένα περιβάλλον μίσους και αποξένωσης.

Στη σημερινή εποχή, κατά τη γνώμη μου, όσο και να μεγαλώνει ένα παιδί σ’ένα γαλήνιο, ειρηνικό κι’αγαπητικό περιβάλλον, δε μπορεί ν’αποφύγει τις επιδράσεις απ’έξω. Έτσι θ’ακούσει βρισιές, βλασφημίες, σεξουαλικά υπονοούμενα, σατανική μουσική, θα δει κάποιους να καπνίζουν, ίσως να παίρνουν ναρκωτικά και παραισθησιογόνες ουσίες, άλλους να μεθάνε, άλλους να συμπεριφέρονται αφύσικα, μπορεί να δει έργα βίας και σεξουαλικού περιεχομένου και μάλιστα χωρίς να το πάρει είδηση κανείς (μέσω διαδικτύου ή και μια επίσκεψη σε βιντεοκασσετάδικο ακόμη, βλέποντας κάποια εξώφυλλα από τις ταινίες)!

Ακόμα κι’απ’την τηλεόραση μπορεί να πάρει άσχημα παραδείγματα,βλέποντας κι’ακούγοντας στις ειδήσεις φόνους και διεγείροντας το σεξουαλικό ένστικτο (δείτε τις καλοκαιρινές ειδήσεις, ειδικά του Star και θα καταλάβετε). Έτσι,αναπόφευκτα το λεξιλόγιο και η συμπεριφορά των νέων διαμορφώνεται με βάση το τι ακούει και βλέπει στο κοινωνικό περιβάλλον αλλά και στα Μ.Μ.Ε.

Μερικές φράσεις των νέων:

Μου την έπεσε/Μου τα ‘ριξε:Με φλέρταρε
Είδα τον Χριστό φαντάρο:Ξαφνιάστηκα
Την έκανα γυριστή:Δίστασα
Τα κακάρωσε:Πέθανε
Τα τίναξε:Πέθανε
Γέρος:Πατέρας
Νάνιαρο:Μαμόθρεφτο,το παιδί της μαμάς,μικρό παιδί
Άουτ:Εκτός συζήτησης,δεν πας με το ρεύμα,δεν είσαι σωστός
Δικιέ μου/Δικιά μου/ο Έτσι:Κολλητός/το έτερον ήμισυ
Κουλ:Ήρεμα
Κουλάρισε:Ηρέμησε

Και πολλές άλλες. Το τι έχω ακούσει από παιδιά 8-14 ετών δε λέγεται.Από βρισιές ως σεξουαλικές εκφράσεις που αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να τις πω.Όλα ξεκινούν πρώτα από το οικείο περιβάλλον(οικογένεια,φίλοι,σχολείο) και μετά απ’τα Μ.Μ.Ε.Αν τα εφόδια πρώτα απ’την οικογένεια και μετά από την παρέα και το σχολείο είναι σωστά, μετά το παιδί δε θα μπορέσει να επηρεαστεί απο κακές παρέες και απ’τα Μ.Μ.Ε.Και ποιά είναι τα εφόδια; Μα τι άλλο; Η αγάπη.

Η αληθινή αγάπη και η σωστή διαπαιδαγώγιση. Διαπαιδαγώγιση εν Χριστώ. Να μάθει ν’αγαπά και ν’ακούει με σύνεση. Αυτά τα 2 κυρίως, μπορούν να διαμορφώσουν ένα παιδί σε σωστή κατεύθυνση. Και φυσικά να μην δέχεται ότι του λένε, αλλά να το εξετάζει πρώτα αν είναι σωστό και για ποιο λόγο του το λένε. Και σ’αυτό θα βοηθήσουν πρώτα οι γονείς και μετά οι δάσκαλοι.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad