Ιστορικό

Είδωλα και ινδάλματα: Από την Αρχαιότητα ως σήμερα

Σε άλλο άρθρο,αναφέραμε τον ορισμό της λέξης είδωλο.Εδώ θα αναφέρουμε τον ορισμό της λέξης ίνδαλμα.Ίνδαλμα,είναι:

eidola1.Η φανταστική εικόνα πράγματος και 2.πρόσωπο που γίνεται αντικείμενο πολύ μεγάλου θαυμασμού,λατρείας.Εδώ μας αφορά ο 2ος ορισμός.

Στην αρχαιότητα υπήρχαν λαοί που πίστευαν σε ψεύτικους θεούς(Ισραηλίτες,Βαβυλώνιοι,Ινδοί,Έλληνες).Στην Παλαιά Διαθήκη οι Ισραηλίτες πίστεψαν σε τέτοιους θεούς,φτιάχνοντας είδωλα(Εξ.κεφ.32,στ.1-14).Και στους άλλους λαούς υπήρχαν είδωλα,όπως αναφέρεται στην παγκόσμια ιστορία και τους αρχαίους συγγραφείς.

Και όπου υπήρχε πίστη σε είδωλα υπήρχαν και συμφορές(Εξ.κεφ.32.στ.25-35).Αλλά και στους άλλους λαούς υπήρχαν συμφορές.

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πόλεμοι(περσικοί,τρωϊκός,πελοποννησιακοί) και παρ’όλο που βγήκαμε νικητές,χάριν στην πίστη των σοφών και των φιλοσόφων σ’ένα Θεό και όχι σε πολλούς όπως πίστευαν οι αμόρφωτες μάζες,υπήρχαν απώλειες και καταστροφές.Στην ρωμαϊκή αυτοκρατορία υπήρχε πολυθεϊσμός και γι’αυτό το λόγο καταστράφηκε.

Στην σημερινή εποχή υπάρχουν ακόμα είδωλα,αλλά πλέον υπάρχουν και ινδάλματα.Στον αθλητισμό,στο τραγούδι,στον κινηματογράφο.Ο καθένας θέλει να μοιάσει στο ίνδαλμα του και προσπαθεί να τα καταφέρει με κάθε κόστος.Το κόστος όμως,όπως και αυτών που πιστεύουν στα είδωλα,είναι να χάσουν την ψυχή τους.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad