Ιστορικό

Απόδειξη περί υπάρξεως Θεού

Ας τ’αναλύσουμε ένα ένα. Πώς έγινε ο κόσμος που μας περιβάλλει; Υπάρχουν 4 εκδοχές-δόγματα:

apodixi-theos1.Υπήρχε από πάντα

2.Αυτοδημιουργήθηκε

3.Έγινε τυχαία

4.Τον δημιούργησε κάποιος άλλος,δηλαδή ο Θεός.

Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή.Μια απ’τις 4 ισχύει.Και δε μπορούν να ισχύουν όλες.

1.Το δόγμα της αναρχίας
Ας πάρουμε πρώτα το δόγμα της αναρχίας.Αν υπήρχε το σύμπαν από πάντα,δηλαδή αν ο χρόνος υπήρχε από πάντα,τότε αυτή η στιγμή που διαβάζετε δε θα υπήρχε ποτέ,γιατί απ’αυτήν τη στιγμή και προς τα πίσω στον χρόνο,θα πρέπει να έχει περάσει άπειρος χρόνος,πράγμα λογικά απίθανο κι’αδύνατο.Επομένως,ο χρόνος δημιουργήθηκε μαζί με το σύμπαν.Αν ο χώρος υπήρχε από πάντα,τότε και ο χρόνος υπήρχε από πάντα.Πράγμα λογικά αδύνατο κι’απίθανο όπως αποδείξαμε πριν. Συμπεραίνουμε λοιπόν,ότι ο χωρόχρονος δημιουργήθηκε μαζί με το σύμπαν.Άρα,η πρώτη άποψη-δόγμα,απορρίπτεται.

2.Το δόγμα της αυτοδημιουργίας
Αν το σύμπαν αυτοδημιουργήθηκε,τότε λογικά,θα υπάρχει αυτοδημιουργία σε όλο το σύμπαν.Δηλαδή,π.χ. ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αυτοδημιουργείται από μόνος του,αφού ανήκει μέσα στο σύμπαν ή ένας άνθρωπος,αυτοδημιουργείται από μόνος του,χωρίς ΚΑΜΙΑ αιτία.Όλα μέσα στο σύμπαν έχουν αιτία δημιουργίας.Δεν γίνεται να αυτοδημιουργήθηκε το σύμπαν και να υπάρχει δημιουργία και αυτοδημιουργία μαζί μέσα στο σύμπαν.Αν το σύμπαν αυτοδημιουργήθηκε θα υπάρχει μέσα στο σύμπαν ΜΟΝΟ αυτοδημιουργία.Κι’επίσης,απ’το τίποτα δε μπορεί να γίνει κάτι.Αν δεν υπάρχει κάτι,πώς θ’αυτοδημιουργηθεί απ’το τίποτα;Είναι παράλογο.Επίσης,αν υπάρχει μέσα στο σύμπαν και αυτοδημιουργία και δημιουργία,τότε υπάρχει δημιουργός,άρα το σύμπαν δεν αυτοδημιουργήθηκε.Μόνο αυτοδημιουργία δεν υπάρχει. Και τότε θα πει κάποιος:Ακούγεται συχνά,ότι ο τάδε είναι αυτοδημιούργητος.Άρα υπάρχει αυτοδημιουργία.Ας το αναλύσουμε. Υπάρχουν διάφορα ταλέντα που αν δεν ανακαλυφθούν και αξιοποιηθούν θα χαθούν.

Άλλως έχει ταλέντο στην ποίηση,άλλος στο τραγούδι,άλλος στον λόγο,άλλος στην πειθώ,άλλος στο τάδε άθλημα.Τα ταλέντα είναι έμφυτα στον άνθρωπο.Από την στιγμή που είναι έμφυτα υπάρχουν απ’την σύλληψη του ανθρώπου.Μόλις το ωάριο και το σπερματοζωάριο γίνουν έμβρυο,εμφυτεύονται κι’αυτά στον άνθρωπο.Επομένως θα πει κάποιος,ο άνθρωπος είναι αυτοδημιούργητος.Υπάρχει αυτοδημιουργία.Η άλλη άποψη όμως λέει ότι τα ταλέντα τα δίνει ο Θεός.Τι απ’τα δύο ισχύει;Καταρχήν να πούμε ότι η μόνη περίπτωση να υπάρχει αυτοδημιουργία στο σύμπαν είναι αυτή των ταλέντων.

Όλα τ’άλλα είναι δημιουργημένα από κάτι άλλο,από μια αιτία.Κι’όλα τ’άλλα είναι αισθητά,υλικά(όπως και το σύμπαν) ενώ τα ταλέντα είναι κάτι το άπιαστο,το μη αισθητό: Δεν τα βλέπεις με τα μάτια Δεν τα ακούς με τ’αυτιά Δεν τα γεύεσαι με την γλώσσα Δεν τα πιάνεις με τα χέρια Δεν τα μυρίζεις με τη μύτη Αλλά τα καταλαβαίνεις με το μυαλό σου Όλα τ’άλλα στο σύμπαν είτε τα βλέπεις(π.χ. σελήνη),είτε τα ακούς(π.χ. κεραυνός),είτε τα γεύεσαι(π.χ. φρούτα),είτε τα πιάνεις(π.χ. χόρτα),είτε τα μυρίζεις(π.χ. λουλούδια) είτε τα αισθάνεσαι(π.χ. αέρας).Και το σύμπαν είναι αισθητό(με τα μάτια).Αυτή είναι η σημαντική διαφορά ανάμεσα στα ταλέντα και το σύμπαν,που μας κάνει να συμπεράνουμε ότι τα ταλέντα δεν είναι αυτοδημιούργητα.Συμπερένουμε λοιπόν,ότι δεν ισχύει το δόγμα της αυτοδημιουργίας.

3.Το δόγμα της τυχαιότητας
Αν το σύμπαν έγινε τυχαία,τότε λογικά,όλα μέσα στο σύμπαν έγιναν τυχαία,χωρίς δηλαδή αιτία.Πράγμα αδύνατο όπως αποδείξαμε στο δόγμα της αυτοδημιουργίας.Όλα μέσα στο σύμπαν έχουν μια αιτία.Αν επίσης υπάρχει τυχαιότητα και δημιουργία μέσα στο σύμπαν,τότε υπάρχει και δημιουργός.Η τυχαιότητα και η αυτοδημιουργία απορρίπτεται μέσα στο σύμπαν,δηλαδή να υπάρχουν μόνο αυτά τα 2,αφού υπάρχει και δημιουργία.

4.Το δόγμα της δημιουργίας
Και φτάνουμε στο τέταρτο και τελευταίο δόγμα,το δόγμα της δημιουργίας.Αφού απορρίφθηκαν τα υπόλοιπα τρία με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις και δεν ισχύουν,τότε διά της άτοπου απαγωγής ισχύει το δόγμα αυτό.Ότι δηλαδή,το σύμπαν το δημιούργησε ο Θεός (όπως και τα ταλέντα στον άνθρωπο ο Θεός τα δίνει). Συμπέρασμα:Ο Θεός υπάρχει,έχει υπόσταση και δεν έχει αρχή ούτε τέλος.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad