Ιστορικό

Αγάπη

Αγάπη = η εκδήλωση ενδιαφέροντος του Δημιουργού προς τα δημιουργήματά Του.

agapiTων δημιουργημάτων Του προς τα άλλα δημιουργήματά Του και προς τον εαυτό τους και των δημιουργημάτων Του προς τον Δημιουργό τους με λόγια και πράξεις με σκοπό την πραγματοποίηση σκοπών που να μην βλάπτουν κανένα δημιούργημα του Δημιουργού και τον ίδιο τον Δημιουργό, αλλά να αποσκοπούν στην πραγματοποίηση αγαθών σκοπών των άλλων, του Δημιουργού και των εαυτών μας.

Αγάπη είναι να νοιαζόμαστε για τα δημιουργήματα του Θεού,για τον εαυτό μας, και κατά συνέπεια για τον Θεό. Να κάνουμε τα πάντα για τον συνάνθρωπο, για τον Θεό και κατά συνέπεια για την σωτηρία της ψυχής μας. Να δίνουμε τη ζωή μας για τον άλλο, για την χλωρίδα και την πανίδα, για τον Θεό. Να πράττουμε το θέλημα του Θεού καταπατώντας το θέλημα μας για χάρη του θελήματος του Θεού.

Αγάπη είναι μια λέξη με 5 γράμματα (σ’άλλες γλώσσες είναι με 4,όπως στην αγγλική που είναι love, σ’άλλες ίσως με περισσότερα ή ακόμη και λιγότερα από 4) αλλά το (βαθύτερο) νόημα της δεν μπορεί να περιγραφεί έτσι ώστε να γίνει κατανοητό απ’ όλους με 5, με 15, με 25, με 1005, με δισεκατομμύρια λέξεις. Το (βαθύτερο) νόημα της μπορεί να περιγραφεί μόνο με πράξεις. Πράξεις καλοσύνης, ελεημοσύνης, φροντίδας, στοργής, ευγένειας, ευγνωμοσύνης, πίστης, εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας, ελπίδας, μεγαλοσύνης, ταπείνωσης, σωφροσύνης, νηστείας, μακροθυμίας, προσευχής, αυτοθυσίας, λατρείας, θαυμασμού, κατανόησης, ενδιαφέροντος, ελευθερίας, στεναχώριας, λύπης, χαράς, ευτυχίας, ευχαρίστησης, ειρήνης.

Γι’αυτά θα αναφερθούμε αναλυτικότερα άλλη φορά. Αγάπη είναι να δίνεις χωρίς να (περιμένεις) παίρνεις. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στις μορφές αγάπης. Αναλυτικότερα θα μιλήσουμε γι’αυτές άλλη φορά.

Οι μορφές αγάπης είναι οι εξής:
Θεϊκή: Είναι η αγάπη του Θεού προς τα δημιουργήματα Του,και των δημιουργημάτων Του προς τον δημιουργό τους.
Ανθρώπινη: Είναι η αγάπη του ανθρώπου προς τον πνευματικό αδελφό του,και του ανθρώπου προς τ’άλλα δημιουργήματα του Θεού.
Φιλική: Είναι η αγάπη ενός ανθρώπου προς τον φίλο του.
Ζωϊκή: Είναι η αγάπη των ζώων προς τ’άλλα δημιουργήματα του Θεού.
Φυτική: Είναι η αγάπη της χλωρίδας προς τ’άλλα δημιουργήματα του Θεού.
Πατρική: Είναι η αγάπη του πατέρα προς το παιδί ή τα παιδιά του.
Μητρική: Είναι η αγάπη της μητέρας προς το παιδί ή τα παιδιά της.
Αδελφική: Είναι η αγάπη μεταξύ των βιολογικών αδελφών.
Συγγενική: Είναι η αγάπη μεταξύ των συγγενών εξ’αίματος και εξ’ αγχιστείας.
Ερωτική: Είναι η αγάπη του άντρα προς τη γυναίκα και της γυναίκας προς τον άντρα.
Παιδική: Είναι η αγάπη του/των παιδιού / ων προς τους γονείς του/τους.

11 μορφές αγάπης. Η μεγαλύτερη απ’όλες, η οποία είναι η μητέρα όλων των άλλων, είναι φυσικά η θεϊκή. Χωρίς αυτή κανείς δε μπορεί να φτάσει στο ύψιστο αγαθό που μας χάρισε ο Θεός, που δεν είναι άλλο απ’ την ελευθερία. Απ’την ελευθερία των παθών μας και κατά συνέπεια στην θέωση και στη σωτηρία της ψυχής μας. Ο Θεός μαζί σας

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad