Ιστορικό

Υπάρχει χρόνος;

Τι είναι ο χρόνος; Πώς εμφανίστηκε; Από πότε υπάρχει; Υπάρχει χρόνος ή είναι μια ψευδαίσθηση; Αυτά θα απαντηθούν παρακάτω στην αναζήτηση μας για το αν υπάρχει πραγματικά ο χρόνος.

xronosΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ;

Χρόνος είναι η

1.θεμελιώδης έννοια που εκφράζει τη διάρκεια υπάρξεως ή εκδηλώσεως φαινομένων, ενεργειών, καταστάσεων κ.λ.π., την αλληλουχία τους

2. (ειδικότ.) το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο γεγονότα ή ανάμεσα σε ορισμένο γεγονός και την παρούσα στιγμή

(Γ.ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β’ΕΚΔΟΣΗ Γ’ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ 2006 ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΗ σελ.1967).

Υπάρχουν και άλλες έννοιες αλλά εδώ μας ενδιαφέρουν αυτές οι 2.

Παραδείγματα:

1.Η βροχή κράτησε 2 ώρες

2.Ο Γιώργος σε 2 ώρες θα είναι στο σπίτι

3.Σε λίγο θα έρθει ο πατέρας μου

4.Έκανες 1 ώρα για να ρθεις

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο χρόνος είναι η απόσταση ανάμεσα σε 2 καταστάσεις.Πιο αναλυτικά,

στο 1ο παράδειγμα,χρησιμοποιούμε τις ώρες για να προσδιορίσουμε τον χρόνο της βροχής,πόσο διάστημα έβρεχε

στο 2ο παράδειγμα,χρησιμοποιούμε τις ώρες,για να προσδιορίσουμε τον χρόνο της διάνυσης από κει που ήταν ο Γιώργος,μέχρι να πάει σπίτι του

στο 3ο παράδειγμα,χρησιμοποιούμε απροσδιόριστο χρόνο,για το πότε θα ρθει ο πατέρας κάποιου

στο 4ο παράδειγμα,χρησιμοποιούμε την ώρα για να προσδιορίσουμε την απόσταση μέχρι να ρθει κάποιος

Ο Θεός ως γνωστόν, είναι άχρονος, εκτός χρόνου δηλαδή,δεν υπόκεινται στον χρόνο. Και φυσικά εκτός χώρου,αφού ο χώρος και ο χρόνος δημιουργήθηκαν από τον Θεό μαζί. Δημιουργήθηκαν, άρα υπάρχουν. Απ’την άλλη όμως, πώς υπάρχουν αφού ο Θεός είναι αλήθεια και ο Θεός είναι άχρονος και άχωρος; Και πώς είναι δυνατόν ο Θεός να είναι παντού αφού δεν υπόκεινται σε χρόνο και άρα σε χώρο (χωρόχρονο);

Ο Θεός ναι, είναι άχωρος και άχρονος και δημιούργησε τον χωρόχρονο. Κι’εμείς ανήκουμε στον χωρόχρονο, γιατί μεταβαλλόμαστε, αλλάζουμε κατάσταση, κινούμαστε, όπως κινούνται και φθείρονται όλα όσα βρίσκονται στο σύμπαν. Υπάρχει το πριν, το τώρα και το μετά, τα οποία δώσαμε ονομασίες (ώρα, μέρα, έτος, αιώνας κ.λ.π.) εμείς, για να αντιληφθούμε την παρουσία μας στο σύμπαν.

Η επιστημονική άποψη αυτό λέει. Η θεολογική όμως άποψη, λέει ότι το παρελθόν και το μέλλον γίνεται αιώνιο παρών. Πώς; Με την ζωή μας. Ζούμε εν Χριστώ; Τότε ζούμε σε παραδείσια κατάσταση. Ζούμε εκτός Χριστού; Τότε ζούμε σε κολάσιμη κατάσταση. Οι άγιοι ζούσανε αυτό το αιώνιο παρών στην εδώ ζωή και στην μετά θάνατον ζωή. Αντίθετα ο εωσφόρος, ζει το αιώνιο παρών κολασμένος.

Από τη στιγμή που υπάρχει αιώνιο παρών, δηλαδή μια αμετάβλητη κατάσταση,δεν υπάρχει και χρόνος (ούτε χώρος,αφού ο παράδεισος είναι πνευματική κατάσταση). Αυτό εξαρτάται από την ζωή του καθενός. Αυτοί οι άνθρωποι, οι άγιοι, υπερέβησαν τον χρόνο και ζούνε σε μια αιώνια αμετάβλητη παραδείσια κατάσταση. Όπως συμβαίνει και με τον εωσφόρο απ’την αντίθετη πλευρά. Τον χρόνο στην θεολογία μπορούμε να τον αντιληφθούμε μόνο αν αλλάξουμε κατάσταση: Από την παραδείσια στην κολάσιμη και το αντίστροφο.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad