Ιστορικό

Υπάρχει τύχη;

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πολλές φορές στη ζωή μας «μπλέκουμε» την τύχη νομίζοντας ότι αυτή η απρόσωπη λέξη, που είναι μόνο έννοια, καθορίζει κάποια πράγματα στη ζωή μας.

tyxh

Είναι όμως έτσι, ή μήπως τα πράγματα τα καθορίζουμε εμείς; Δηλαδή, για να κάνω όλη την ερώτηση, η τύχη καθορίζει κάποια πράγματα στο σύμπαν ή τα πράγματα καθορίζονται είτε από μια ανώτερη δύναμη είτε απο μας ή από άλλα έμβια όντα;

Για ν’απαντήσουμε σ’αυτό το ερώτημα θα πρέπει πρώτα να δώσουμε τον ορισμό της λέξης «τύχη». Τύχη, είναι η δύναμη που καθορίζει την έκβαση των γεγονότων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Για να γίνω πιο κατανοητός, θ’αναφέρω διάφορα παραδείγματα:

1ο:Όταν παίζουμε τάβλι και φέρνουμε συνέχεια διπλές που μας ευνοούν ή ζαριές που δε «χτυπάνε» πούλια του αντιπάλου ενώ οι πιθανότητες είναι περισσότερες να τα «χτυπήσει»,λέμε ότι είμαστε τυχεροί
2ο:Όταν σε κάποιον αγώνα η μπάλα χτυπήσει στο δοκάρι ή στο στεφάνι και βγει και μπει,τότε λέμε ότι ήταν τυχερός
3ο:Όταν κάποιος πέσει από τον 8ο όροφο και δεν πάθει τίποτα (έχει συμβεί) ή πάθει ένα γραντζούνισμα, τότε λέμε ότι ήταν τυχερός
4ο:Όταν κάποιος κερδίσει τον πρώτο λαχνό λέμε ότι ήταν τυχερός
5ο:Όταν κάποιο άτομο βρει το έτερον ήμισυ το οποίο έχει πλούσια ψυχικά χαρίσματα,λέμε ότι βρήκε το τυχερό
6ο:Όταν κάποιος βρει το φλουρί στην βασιλόπιτα,λέμε ότι ήταν τυχερός
7ο:Όταν ένας μαθητής «σκοτωθεί» στο διάβασμα, κι’ένας άλλος μάθει μόνο 5-6 πράγματα και πέσουν μόνο αυτά τα 5-6 πράγματα,τότε λέμε ότι ο 2ος ήταν τυχερός
8ο:Όταν κάποιος οδηγάει ένα ράλι ή αυτοκίνητο και συγκρουστεί και πάρει φωτιά το ράλι ή τ’αυτοκίνητο και βγει σώος κι’αβλαβής(έχει συμβεί) τότε λέμε ότι είναι τυχερός

ΕΥΤΥΧΙΑ,ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΚΙ’ΑΤΥΧΙΑ

Λέμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι, δηλαδή χαρούμενοι, δυστυχισμένοι, δηλαδή λυπημένοι κι’άτυχοι, δηλαδή δε μας θέλει η τύχη, δεν είμαστε τυχεροί. Χρησιμοποιούμε σωστά τις λέξεις και τις εκφράσεις αυτές; Για να το διαπιστώσουμε πρέπει να δούμε τι σημαίνουν οι λέξεις ευτυχία, δυστυχία, χαρά και λύπη. Η ευτυχία βγαίνει από το ευ που σημαίνει καλός-ή-ό και την τύχη. Δηλαδή καλή τύχη. Αντίστοιχα η δυστυχία βγαίνει απ’το δυσ και σημαίνει κακός-ή-ό και την τύχη. Δηλαδή κακή τύχη. Λύπη είναι ο ψυχικός πόνος ενώ χαρά συναίσθημα ή κατάσταση μεγάλης ευχαρίστησης και ικανοποίησης. Ατυχία είναι το αντίθετο της τύχης. Επομένως,δεν είναι το ίδιο η ευτυχία και η χαρά,ούτε η δυστυχία και η λύπη και άρα χρησιμοποιούμε λάθος τις λέξεις και τις εκφράσεις αυτές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

‘Οπως απέδειξα σε άλλο άρθρο ότι υπάρχει Θεός και το σύμπαν δεν έγινε τυχαία,άρα και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΥΧΗ,έτσι θ’αποδείξω και ‘δω ότι δεν υπάρχει τύχη, άρα κι’ατυχία,ευτυχία και δυστυχία. Πριν προχωρήσω στις απαντήσεις,να πω ότι αν η τύχη καθορίζει την έκβαση των γεγονότων,τότε δεν υπάρχει Θεός,αφού η τύχη έκανε το σύμπαν,κάτι που αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει,ή να το θέσω αλλιώς,η τύχη είναι Θεός,δηλαδή ένα ον με δύναμη,γι’αυτό και λέμε η θεά τύχη. Τύχη όμως είναι κάτι απρόσωπο,γιατί αν είναι ανώτερο ον, Θεά δηλαδή,τότε δε θα πρέπει να λέγεται τύχη,γιατί τύχη είναι η σύμπτωση,το απροσδόκητο,ενώ αν ήταν Θεά,θα καθορίζονταν απ’αυτήν και δε θα ταν απροσδόκητο.Βλέπουμε δηλαδή ότι αντιφάσκει ο ορισμός της τύχης με τον όρο Θεός.Ας απαντήσουμε στα ερωτήματα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει Θεός:

1ο:Την έκβαση των ζαριών την καθορίζουμε εμείς, με το πώς θα πάρουμε τα ζάρια στο χέρι, πόση ώρα κουνάμε τα ζάρια στο χέρι και πού και πώς θα τα ρίξουμε στο τάβλι. Όλ’αυτά τα καθορίζουμε εμείς, αφού είμαστε ελεύθεροι. Άρα, το τι ζαριά θα φέρω, δεν εξαρτάται απ’την τύχη, αλλά από μας.

2ο:Παρομοίως, το που θα πάει η μπάλα,εξαρτάται απ’την ελεύθερη βούληση του παίκτη,με τι δύναμη θα την χτυπήσει και προς τα πού θα την χτυπήσει, άσχετα αν εκείνη την στιγμή δεν σκέφτεται ψύχραιμα. Η σκέψη περνάει γρήγορα και πράττει ανάλογα. Είναι λάθος που λέμε ότι εκείνη την στιγμή δεν σκέφτεται και το κάνει τυχαία,αφού έπραξε κατά συνείδηση, έστω και σε κλάσματα δευτερολέπτου.

3ο:Από την στιγμή που υπάρχει Θεός, τότε ο Θεός προστάτεψε τον άνθρωπο αυτόν, αλλά κι’ακόμη κι’αν η τύχη τον προστάτεψε σαν «θεά»,αυτό δεν ισχύει, αφού σώθηκε μετά από μια σειρά γεγονότων που αποφάσισε ο ίδιος, δηλαδή με τι δύναμη έπεσε και αν έβαλε τα μπράτσα του μπροστά, σε ποιο σημείο του σώματος χτύπησε και κάποιοι άλλοι οι οποίοι έβαλαν σε κάποια ανύποπτη στιγμή κάποιο προστατευτικό.

4ο:Το ΠΡΟΠΟ καθορίζεται απ’την ελεύθερη βούληση των παικτών,το ΛΟΤΤΟ,ΚΙΝΟ,ΠΡΟΤΟ,EXTRA5 κ.λ.π. από το πώς θα τοποθετηθούν τα μπαλάκια στην κληρωτίδα και πόση ώρα θα γυρίσει η σφαίρα τα οποία καθορίζονται απ’την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου κι’όχι απ’την τύχη. Παρομοίως και στη ρουλέττα, από το πού θα τοποθετηθεί η μπίλια πριν γυρίσει ο τροχός.

5ο:Τέτοιο άτομο θα βρεθεί με τη βοήθεια του Θεού,αφού ο Θεός θέλει πάντα το καλό μας αφού είναιπανάγαθος,με κάποια γεγονότα που θα τα καθορίσει ο Θεός χωρίς να θίγει την ελευθερία μας, έτσι ώστε να γνωρίσουμε το κατάλληλο άτομο
6ο:Εξαρτάται που θα μπει το φλουρί, πού θα καθήσει ο καθένας,πόσα κομμάτια θα κοπούν και πόσους γύρους θα κάνει η βασιλόπιτα. Αυτά καθορίζονται απ’την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων.

7ο:Το τι θα πέσει στο διαγώνισμα καθορίζεται απ’την ελεύθερη βούληση του καθηγητή / δασκάλου, όπως και το τι θα διαβάσει ο κάθε μαθητής.

8ο:Σ’αυτήν την περίπτωση αποφάσισε ο Θεός να σωθεί ο άνθρωπος και τα έφερε έτσι τα πράγματα που να σωθεί, αλλά κι’αν δεν επενέβαινε ο Θεός και σωνόνταν πάλι, αυτό εξαρτάται από το πόσο έτρεχε, πού συγκρούστηκε,τι προστατευτικά είχε ή μπορεί και να μην είχε καθόλου κι’ όλ’αυτά εξαρτώνται απ’την ελεύθερη βούληση του ανθρώπου

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Δεν υπάρχει τύχη, όλα τα γεγονότα εξαρτώνται είτε απ’τον Θεό, είτε από μας και την ελεύθερη βούληση μας.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad