Ιστορικό

Υπάρχει μετα θάνατον ζωή;

α.Η έννοια των λέξεων παράδεισος και κόλαση

meta-zvhΚαταρχήν μετα θάνατον ζωή εννοούμε λέγοντας ότι όταν πεθάνουμε στην ουσία δε πεθαίνουμε αλλά συνεχίζουμε και ζούμε είτε σε άλλο σώμα (μετενσάρκωση -μετεμψύχωση) είτε πνευματικά (ζει μόνο η ψυχή μας) σε μια κατάσταση ευφορίας (παράδεισος) ή δυστυχίας(κόλαση).

Παράδεισος με την θεολογική έννοια, σημαίνει ο περίλαμπρος νοητός ουράνιος τόπος στον οποίο εγκαθίστανται οι ψυχές μετά τη μέλλουσα κρίση.

Κόλαση με την θεολογική έννοια, σημαίνει τιμωρία,τόπος τιμωρίας που καταλήγουν οι αμαρτωλοί μετά την τελική κρίση.
Υπάρχουν 2 απόψεις.

Ή καταλήγουμε μετά τον θάνατο στον παράδεισο ή στην κόλαση ή μετά την τελική κρίση. Ένα απ’τα 2 θα ισχύει.Αυτό θα το δούμε αργότερα.

β.Αποδείξεις περί υπάρξεως παραδείσου και κολάσεως

Υπάρχουν όμως; Αν πεθαίναμε και καταλήγαμε στην ανυπαρξία, τότε δε θα υπήρχε δικαιοσύνη. Παράδειγμα,ένας καμικάζι της Χαμάς, παίρνει στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους ενώ σκοτώνεται κι’αυτός. Ποιά είναι η τιμωρία γι’αυτόν; Μόνο ο θάνατος; Αυτό δεν είναι δίκαιο αφού όλοι πεθαίνουμε, δίκαιοι κι’άδικοι. Ο Θεός όμως είναι δίκαιος και δείχνει την δικαιοσύνη Του, αν όχι στην εδώ ζωή, τότε στην άλλη.

γ.Πού είναι;

Αφού υπάρχει στην άλλη ζωή, τότε είναι σε άλλον κόσμο, στον πνευματικό. Όχι στον υλικό.

δ.Επινόηση του ανθρώπου ή δημιούργημα του Θεού;

Αφού αποδείχτηκε ότι υπάρχει δεν είναι επινόηση του ανθρώπου, αλλά δημιουργήθηκε απ’τον Θεό, για να κρίνει δίκαια τον κόσμο.

ε.Θα υπάρχουν αιώνια;

Υπάρχει μια άποψη, λογική θα ‘λεγα, που λέει ότι ο παράδεισος και η κόλαση,ή η πρόγευση του παραδείσου και της κολάσεως, μετά θάνατον, δε θα ‘ναι αιώνια, γιατί αυτό θα ταν άδικο, αφού για πεπερασμένες αμαρτίες θα είχαμε αιώνια τιμωρία. Είναι λογικό. Τότε πρέπει να δεχτούμε και το άλλο. Για λίγες στιγμές μετάνοιας, θα πρέπει να χουμε λίγες στιγμές χαράς. Και μετά στην ανυπαρξία. Αυτό όμως δε δείχνει αγάπη, κάτι που είναι ο Θεός. Επίσης αφού ο Θεός είναι πνεύμα, τότε όσα δημιουργήματα του Θεού έχουν πνεύμα, δε θα πρεπε να χουν τέλος, αφού κι’ο Θεός είναι ατελεύτητος.

στ.Συμπέρασμα

Υπάρχει μετά θάνατον ζωή, δεν είναι υλική και θα υπάρχει αιώνια χαρά ή λύπη.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad