Ιστορικό

Ο Γ.Χατζημαρκάκης για την επίσκεψη Μέρκελ

Ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αφορμή την επίσκεψη της κας Μέρκελ στην Ελλάδα έκανε την παρακάτω δήλωση:

ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ“Η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα υπηρετεί το προεκλογικό θέατρο παραλόγου. Έρχεται να ανακοινώσει την “επιτυχία” της πολιτικής λιτότητας, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Είναι αλήθεια πως η έξοδος αυτή είναι επιβεβλημένη και αποτελεί μια θετική ενέργεια που πρέπει να αναγνωρίσουμε. Ωστόσο, είναι μια σωστή πράξη με λάθος συνταγή.

Γιατί, θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ πριν με δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας από το μηχανισμό διάσωσης. Στην πραγματικότητα οι αγορές επενδύουν με “εγγυητή” τον κ. Ντράγκι. Ας μη μας διαφεύγει πως, η έξοδος, κοστίζει ένα υψηλό επιτόκιο.

Δυστυχώς, η χώρα δεν εισέρχεται σε μια κανονική διαδικασία χρηματοδότησης των αναγκών της αλλά σε μια επικίνδυνη πορεία, η οποία μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων. Εκτός από την επιλογή του αγγλικού δικαίου, είναι απολύτως προβληματική η παραίτηση της Ελλάδος από την δικαιοδοτική ασυλία (immunity from jurisdiction). Η Ελλάδα οφείλει να επανακτήσει την αξιοπιστία της διεθνώς. Και η αξιοπιστία αυτή δεν επανακτάται μέσα από το γνωστό ολιγοπωλιακό σύστημα της παγκόσμιας αγοράς δημοσίου χρέους (sovereign market). Η αξιοπιστία ανακτάται όταν κερδηθεί η εμπιστοσύνη του μέσου επενδυτή στην σοβαρότητα και φερεγγυότητα του Ελληνικού Κράτους.

Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν οι ομολογιούχοι ως θύματα αναξιοπιστίας του Ελληνικού Δημοσίου κι όσο η Ελλάδα αρνείται να αποκαταστήσει τις πληγές που προκάλεσε η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, η όποια έξοδος στις αγορές αντί να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης της χώρας, θα εντείνει την ομηρεία της.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad