Ιστορικό

Αυθαιρεσία Μηταφίδη: Ξήλωσε πορτραίτα “δωσίλογων” Δημάρχων

Αμφιλεγόμενη ενέργεια από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να οδηγήσει σε μπαράζ τέτοιων “ακτιβισμών” εναντίον όποιου θεωρεί ο καθένας “δωσίλογο”, “προδότη”, “ανθέλληνα” κ.λ.π..

ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ1Η καταγραφή δημάρχων ως “δωσίλογων” ή “προδοτών” δεν ταιριάζει σε δημοκρατική παράταξη. Η αυθαιρεσία της κρίσης είναι η αρχή του φασισμού. Μας εξέπληξε αρνητικά η πρωτοβουλία Μηταφίδη, χωρίς να προηγηθεί απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Έχει βέβαια ο Μηταφίδης το ελαφρυντικό ότι, προσπαθεί κι αυτός ο καημένος να γλείψει όσο μπορεί την Εβραϊκή κοινότητα…Σύνηθες, το έχουμε αναφέρει πολλές φορές κι άλλες τόσες σας είπαμε ότι μιλάμε με μυαλωμένους Εβραίους της Θεσσαλονίκης οι οποίοι σιχαίνονται αυτό το γλοιώδες λιβάνισμα. Δεν χρειάζονται “προστάτες” οι Εβραίοι , δάσκαλε….

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα πορτρέτα των δωσίλογων δημάρχων Κ. Μερκουρίου και Γ. Σερεμέτη αποκαθήλωσε η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» σε μια συμβολική κίνηση αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας στην πόλη με αφορμή την επέτειο για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Ο διορισμένος από το καθεστώς του Μεταξά Κ. Μερκουρίου βαρύνεται με την υποδοχή των Γερμανών ναζί στην πόλη και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου από συνεργεία του Δήμου το 1942. Ο ίδιος υπήρξε δραστήριο στέλεχος της μερίδας των “υπερπατριωτών” που τρομοκρατούσαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1930. Ο Γ. Σερεμέτης δήμαρχος την περίοδο της ναζιστικής κατοχής είχε ξηλώσει τα εβραϊκά ονόματα απ’ όλους τους δρόμους της πόλης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε ότι τα πορτρέτα αυτά δεν έχουν καμία θέση στον τοίχο δίπλα στους αιρετούς δημάρχους της πόλης. Επιπλέον τόνισε ότι απουσιάζει το πορτρέτο του αντιστασιακού δημάρχου της μετακατοχικής περιόδου Δ. Καβάλα.

Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» στη θέση των πορτρέτων αυτών τοιχοκόλλησαν τα ονόματα των εκτελεσμένων από τους ναζί ΕΠΟΝιτών.

Στη συνέχεια, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης επισκέφθηκε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο, στον οποίο παρέδωσε τα πορτρέτα, ζητώντας να μην παραπεμφθεί στις καλένδες το ζήτημα της αλλαγής ονοματοδοσίας δρόμων που έχουν ονόματα δωσίλογων. Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος δε δέχτηκε να παραλάβει τα πορτρέτα των δωσίλογων δημάρχων, επικαλούμενος ζήτημα τυπικής διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή «αυθαίρετη». Τα μέλη της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» άφησαν τα πορτρέτα στο γραφείο του και αποχώρησαν. «Η κίνηση αυτή είχε στόχο την ουσία της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης στην πόλη μας» τόνισαν.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad