Ιστορικό

Luxleaks: Το νέο παγκόσμιο σκάνδαλο φοροαποφυγής των “πολυεθνικών” Ποιές “ελληνικές” εμπλέκονται

Η παγκόσμια δημοσιογραφία συγκλονίζεται από μια σημαντική διαρροή: η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισ. ευρώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Ανάμεσά τους η EFG Eurobank.

 

luxleaksΠοιες εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα υπέγραψαν μυστικές φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο. Τι δείχνουν τα έγγραφα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (http://www.icij.org/). Ο ρόλος της PwC.
Η ελληνική εμπλοκή στα «φορο-ντίλ» του Λουξεμβούργου – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα
Εννέα εταιρείες με ελληνικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται στη «λίστα του Λουξεμβούργου» («Luxemburg Leaks») με τις 340 επιχειρήσεις οι οποίες φέρονται να έχουν υπογράψει μυστικές φορολογικές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων τους, με βάση έγγραφα, για την περίοδο 2002 – 2010, που αποκάλυψε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Αυτές οι «νομικές μυστικές συμφωνίες» περιλαμβάνουν σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία σχεδιασμένα να οδηγήσουν σε δραστικό περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης. Οι αποφάσεις στην ουσία είναι έγγραφες διαβεβαιώσεις πως τα σχέδια περιορισμού των φόρων από τις εταιρείες θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση από τις Αρχές του Λουξεμβούργου.
Στον κατάλογο των εγγράφων της ICIJ και κάτω από την κατηγορία «Ελλάδα» περιλαμβάνεται η EFG, ο τραπεζικός βραχίονας του ομίλου Λάτση με έδρα την Ελβετία, η Weather Investments* μέσω της οποίας ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Ναγκίμπ Σαουίρις είχε εξαγοράσει τη Wind Hellas, κι η Olayan Investments Company Establishment (που εδρεύει στην Αθήνα) της πανίσχυρης σαουδαραβικής οικογένειας Olayan, που είναι γνωστή από τις επενδύσεις σε ελληνικές εισηγμένες. Σήμερα, Παρασκευή, αποκαλύφθηκαν δύο ακόμα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα της ICIJ και στην κατηγορία “Ελλάδα”: Πρόκειται για την Coca Cola HBC και την εταιρεία ακινήτων Bluehouse Capital.
Υπάρχουν επίσης οι διεθνείς όμιλοι Macquarie Group και Babcock & Brown που είχαν επενδύσει στο παρελθόν στην Ελλάδα ή διέθεταν funds με τοποθετήσεις στη χώρα μας. Τα ονόματα άλλων δύο ομίλων με ελληνικό ενδιαφέρον πρόκειται να ανακοινωθούν από τις 7 έως 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με την ICIJ.
Σύμφωνα με την έρευνα, «η PwC βοήθησε διεθνείς ομίλους να πετύχουν τουλάχιστον 548 συμφωνίες για φορολογικές υποθέσεις με τις Αρχές του Λουξεμβούργου γεγονός που επέτρεψε σε πολλούς από αυτούς να περιορίσουν τους φόρους που θα πλήρωναν».
Στην περίπτωση της Weather Investments, για παράδειγμα, το έγγραφο που αποκαλύπτει η ICIJ συνδέεται κυρίως με την προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους των εταιρειών (με έδρα το Λουξεμβούργο) που είχαν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εξαγοραστεί η Wind Hellas.
Από το έγγραφο της Babcock & Brown δεν προκύπτει σαφώς η σύνδεση με την Ελλάδα. Η επενδυτική εταιρεία είχε επενδύσει, πάντως, στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στην περίπτωση του ομίλου Olayan το έγγραφο που διέρρευσε αφορά την πώληση ποσοστού που κατείχε στη LeasePlan, μια εξειδικευμένη ολλανδική τράπεζα που δραστηριοποιείται σε περίπου 30 χώρες στον τομέα του Leasing οχημάτων.
*Η αντίδραση της Wind Hellas
Σε ανακοίνωσή της, η WIND επισημαίνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Weather Investments. Όπως αναφέρει, «από το 2009, μέτοχοι της WIND είναι διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και η μητρική της εταιρεία είναι η Largo Limited.
Η WIND Ελλάς ήταν και είναι ελληνική εταιρεία, ιδρύθηκε και διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα από το 1992, καταβάλλοντας τους φόρους που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία στη χώρα μας για το σύνολο των εσόδων της. Επισημαίνουμε ακόμη, ότι από το 2009 η εταιρεία δεν έχει δώσει μέρισμα στους μετόχους της»
Φορολογικά ντιλ κάτω από το τραπέζι κάνει το Λουξεμβούργο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε το καλοκαίρι του 2013 έρευνα για τις φορολογικές πρακτικές της χώρας. Αρνείται τις κατηγορίες η χώρα παρουσιάζονται στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών με 340 πολυεθνικές.
Φορολογικά ντιλ κάτω από το τραπέζι κάνει το Λουξεμβούργο – Ετοιμη για κυρώσεις η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις κατά του Λουξεμβούργου εξαιτίας των φορολογικών του πρακτικών, την ώρα που διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Μεγάλο Δουκάτο και 340 πολυεθνικές εταιρείες.
“Εάν υπάρξει δυσμενής απόφαση, το Λουξεμβούργο θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να επανορθώσει”, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχινάς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου από το 1995 έως το 2013.
Οι φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το “tax ruling”, που επιτρέπει στις πολυεθνικές να ελαχιστοποιήσουν τα φορολογικά τους βάρη και στερεί πολλές χώρες από τα φορολογικά τους έσοδα “δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του Λουξεμβούργου, πολλές ευρωπαϊκές χώρες το εφαρμόζουν”, εξήγησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Μεγάλου Δουκάτου Πιερ Γκραμενιά.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε το καλοκαίρι του 2013 έρευνα για να εξετασθεί εάν το Λουξεμβούργο είχε προσφέρει μέσω της πρακτικής του “ruling”, “μεταμφιεσμένων επιδοτήσεων” στον αμερικανικό γίγαντα του Ιντερνετ Amazon και στον ιταλικό όμιλο Fiat. Η έρευνα της Επιτροπής αφορά επίσης την Ιρλανδία με την Apple και την Ολλανδία με τα Starbucks.
Η πρακτική του “tax ruling” είναι νόμιμη και επιτρέπει σε μία εταιρεία να μάθει εκ των προτέρων ποια θα είναι η φορολογική της μεταχείριση από τις φορολογικές αρχές μίας χώρας και να λάβει συγκεκριμένες νομικές εγγυήσεις. Αυτό επηρεάζει τον καταμερισμό των φορολογητέων κερδών της πολυεθνικής μεταξύ των θυγατρικών της που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες, γεγονός που της επιτρέπει να μειώσει τις φορολογικές της επιβαρύνσεις.
Η έρευνα βρίσκεται πλέον στα χέρια της ευρωπαίας επιτρόπου αρμόδιας για την Ανταγωνιστικότητα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία διαδέχθηκε τον Χοακίν Αλμούνια στις αρχές του Νοεμβρίου.
“Εάν η απόφαση είναι δυσμενής, θα αντιδράσει. Σε αυτό χρησιμεύει το κοινοτικό δίκαιο”, είπε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.
Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν σήμερα στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές εταιρείες με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων τους, με βάση έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Οι συμφωνίες αυτές συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με την ICIJ και τα μέσα που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung και Asahi Shimbun.
Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων είχε αποκαλύψει τον Ιανουάριο τις τοποθετήσεις κινέζων αξιωματούχων σε φορολογικούς παραδείσους.
Στην εξάμηνη έρευνα που πραγματοποίησε με τίτλο “Luxemburg Leaks” ή “LuxLeaks” η ICIJ απέκτησε πρόσβαση σε 28.000 σελίδες εγγράφων του “tax ruling” που δείχνουν πώς οι μεγάλες εταιρείες “βασίζονται στο Λουξεμβούργο και στο χαλαρό φορολογικό ρυθμιστικό του πλαίσιο, για να μεταφέρουν εκεί κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν παρά σε πολύ μικρή κλίμακα”, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.
Οι εταιρείες τις οποίες αφορούν οι αποκαλύψεις της ICIJ, ανάμεσά τους οι Apple, Amazon, Verizon, AIG, Heinz, Pepsi, Ikea, Axa, Credit Agricole, Accenture, Burberry, Procter & Gamble, JP Morgan, FedEx, Abbot Labaratories, Deutsche Bank, Macquarie…, εξοικονομούν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στη δημιουργία μία θυγατρικής, ενός holding ή στην μεταφορά μίας εταιρικής έδρας στο Μεγάλο Δουκάτο με στόχο να καταβάλλουν τους λιγότερους δυνατούς φόρους.
Τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η ICIJ συντάχθηκαν κατά το διάστημα 2002-2010 από την PricewaterhouseCoopers “η οποία τα συνέταξε και διαπραγματεύθηκε τους όρους με τις αρχές του Λουξεμβούργου”, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.(με πληροφορίες από euro2day, thepressproject, #luxleaks)
συνεχής ενημέρωση στο https://twitter.com/ICIJorg

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad