Ιστορικό

Πόσο πιο εφιαλτική μπορεί να γίνει η Ελλάδα????

Με τους Έλληνες να βρίσκονται σε λιγότερο από ένα μήνα μπροστά από τις κάλπες, έπειτα από την αποτυχία της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κινδυνολογία για το οικονομικό της μέλλον έχει ξεκινήσει.

DVD.05504Σύμφωνα με το άρθρο του Mark Gilbert στο Bloomberg View, «η απειλή του οικονομικού Αρμαγεδδώνα, θα επιστρέψει» αφού οι ηγέτες της ΕΕ θα εκτοξεύσουν απειλές για τις συνέπειες της εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση επιδιώξει να βγει από το μονοπάτι της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο αρθρογράφος του κειμένου επισυνάπτοντας ορισμένα γραφήματα αλλά και χρησιμοποιώντας τα επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, σχολιάζει πως οι Έλληνες γνώριζαν καλά ότι η κρίση του ευρώ δεν είχε τελειώσει, διότι όπως παρατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που έφυγαν από τη χώρα όταν εκείνη κινδύνευε με έξοδό της από την Ευρωζώνη, δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω παρά τα σημάδια ανάκαμψης που παρουσιάζει φέτος.

Όπως επισημαίνει, την περίοδο 2010-2012, οι Έλληνες απέσυραν το 37% των καταθέσεών τους από τις ελληνικές τράπεζες. Τα συνολικά κεφάλαια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, είναι λιγότερα από 165 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 31% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο. Αυτό δείχνει ότι οι καταθέτες δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή.

Επομένως, ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να παρακολουθεί κανείς στους επόμενους μήνες όσο η νέα ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους πιστωτές, είναι εάν το τραπεζικό σύστημα αρχίσει να χάνει και πάλι καταθέσεις.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τον Mark Gilbert είναι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των αποδόσεων των 3ετών ομολόγων και των10ετών Full Report. Μάλιστα, η πτώση της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα και η προκήρυξη εκλογών τον Ιανουάριο, ώθησε τους επενδυτές να διευρύνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα.

Εντωμεταξύ οι traders στην αγορά CDSs έχουν αυξήσει ραγδαία το κόστος για τους επενδυτές που αγοράζουν ασφάλεια έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας, όπως εμφανίζει το γράφημα.

Ωστόσο, ο αρθρογράφος σπεύδει να τονίσει στο τέλος του κειμένου του πως η ελληνική κρίση δεν έχει μεταδοθεί προς το παρόν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Σε περίπτωση που η ΕΕ παίξει σκληρό παιχνίδι με τους νέους ηγέτες της Ελλάδας καθώς η χώρα προσπαθεί να επαναδιαπραγματεί τη διαγραφή χρέους, η προοπτική να εγκαταλείψει η χώρα το ευρώ θα φέρει αναταραχές στο ενιαίο νόμισμα. Έτσι οι επενδυτές θα ψηφίσουν με οδηγό το.. χρήμα.

Share Buttonvar hupso_services_t=new Array(“Twitter”,”Facebook”,”Google Plus”,”Pinterest”,”Linkedin”,”Tumblr”,”StumbleUpon”,”Digg”,”Reddit”,”Bebo”,”Delicious”,”Email”,”Print”);var hupso_background_t=”#EAF4FF”;var hupso_border_t=”#66CCFF”;var hupso_toolbar_size_t=”small”;var hupso_image_folder_url = “”;var hupso_url_t=””;var hupso_title_t=”Πόσο πιο εφιαλτική μπορεί να γίνει η Ελλάδα????”;http://static.hupso.com/share/js/share_toolbar.js
Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad