Ιστορικό

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα. Γιορτάζουμε όλοι εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Τιμούμε την μνήμη των αγίων Πατέρων, με την μνημόνευση τους, που ανόρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι σε όλους τους αιρετικούς.

Σαν σήμερα έλαβε τέλος η διαμάχη ενός αιώνα περίπου μεταξύ αυτών που πίστευαν ότι η προσκύνηση των εικόνων που υπήρχαν στα σπίτια και τους ναούς ήταν ειδωλολατρική πράξη, και ονομάστηκαν εικονομάχοι, και αυτών που έλεγαν ότι η ύπαρξη των εικόνων ήταν απόλυτα φυσική μέσα στην Εκκλησία, επειδή αυτές είναι το βοηθητικό μέσο της λατρείας του Θεού και της τιμής των αγίων. Και ονομάστηκαν εικονολάτρες. Με την αναστήλωση των εικόνων τερμάτισε η διαμάχη αυτή και με την 7η οικουμενική σύνοδο το 787 μ.Χ. στην Νίκαια της Μικράς Ασίας, δόθηκε το σωστό νόημα της προσκύνησης των εικόνων που δεν ήταν άλλο από την τιμή στο πρωτότυπο εικονιζόμενο πρόσωπο και επέτρεψε την απεικόνιση της ανθρώπινης φύσης του Χριστού, αυτήν που είδαν και ψηλάφισαν οι Απόστολοι, και την απεικόνιση των αγίων, που πρεσβεύουν για τους ζώντες και ως καλοί φίλοι του Θεού συνδράμουν στην ανθρώπινη παράκληση και ανταποκρίνονται στις προσευχές των πιστών. Σήμερα επίσης σε μερικούς δυστυχώς Ιερούς Ναούς, λόγω της άρσης των αναθεμάτων(η οποία ξεκίνησε στις 7/12/1965 με τους ρωμαιοκαθολικούς και ολοκληρώθηκε σταδιακά από το 2001 με την επίσκεψη του πάπα στην Αθήνα μέχρι και πέρσι που τα είπε ο Πειραιώς, ενώ κάποιοι μεμονωμένοι τα λένε ακόμα όπως και κάποιες Ιερές Μονές του Αγίου Όρους), αναθεματίζουμε όλους τους αιρετικούς αλλά και κακόδοξους οι οποίοι ακόμα δεν καταδικάστηκαν από Οικουμενική Σύνοδο, οι οποίοι προκάλεσαν αλλά και προκαλούν μεγάλο πλήγμα στην Ορθοδοξία, μεγαλύτερο ακόμα και από τους εξωτερικούς εχθρούς, δημιουργώντας ανεπανόρθωτο κακό που ακόμα και σήμερα πλήττει την Ορθοδοξία, ανακαλώντας στην μνήμη το κακό που έχουν κάνει έτσι ώστε να μην επαναληφθεί από άλλους. Αλλά παρ’ όλο τον εσωτερικό πόλεμο, υπάρχει ακόμα και θα υπάρχει ως την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, το γνήσιο και υγιές κομμάτι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, ανόθευτο, όπως μας το άφησαν παρακαταθήκη οι άγιοι Πατέρες της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, Αμήν.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad