Ιστορικό

Διδαχή 13

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

Δηλαδή, παρατήρησα ο χριστιανός δεν είναι ελεύθερη προσωπικότητα;

diadaxes-13Ειναι, αδελφέ, απάντησε ο Γέροντας, αλλά η ελευθερία του οφείλει να δολώνεται στο θέλημα του Χριστού.

Αφού είναι αγορασμένος με θεϊκό αίμα, πως μπορεί να κάνει ότι θέλει;
Την ελευθερία δεν έχει να κάνει ότι θέλει, αλλά για να έχει την δυνατότητα να την υπόταση, στα ποδιά του Χριστού που καρφώθηκαν για αυτών.

Με αλλά λόγια, αφού ο Χριστός λύτρωσε τον άνθρωπο από τον τύραννο που με τόση ασύλληπτης αξίας τίμημα λίτρο, του λέει.

Σε αγόρασα με το αίμα μου. Τώρα ανήκεις ολοκληρωτικά σε μένα. Εγώ βέβαια δεν εγώ ανάγκη να σε έχω δούλο είμαι ανενδεής , αλλά η ζει σου, η μακαριότητα σου η αθανασία σου εξαρτώνται ακριβώς από τη δουλεία σου.

Αλλά όταν η ψυχή σου φτάσει στο «κατά φύσιν», δεν θα έχει το αίσθημα τις δουλείας, αλλά της ελευθερίας, θα θέλει με πόθο την δουλεία, γιατι σ` αυτή μέσα θα βρίσκει την ελευθερία της, τη χαρά της, τη λύτρωση της, την ευτυχία της, όπότε δεν είσαι πλέον δούλος άνθρωπε, αλλά και φίλος μου και αδελφός μου.

Αλλά θα με ρωτήσεις – συνεχίζει ο Χριστός – γιατι σ` εξαγόρασα;
Είναι σαν να ρωτάς γιατι σ` δημιούργησα;

Απαντώ . από αγάπη, για να σε κάνω κοινωνό και συμμετέχω στην δόξα μου και την αιώνια μακαριότητα μου.
Σε έπλασα «κατ` εικόνα και καθ` ομοίωσιν».

Για να είσαι ένα εντελώς πολυτιμότατο τον κτήμα αναφαίρετο δικό μου. Αλλά ίσως πάλι με ρωτήσεις; Γιατι με έπλασες; Με ρώτησες αν ήθελα να υπάρχω;
Η αφού με έπλασες, γιατι δεν με αφήνεις ελεύθερο να κάνω ότι θέλω;

Θα μου απαντήσεις, ότι με αγόρασε και έτσι, σαν δούλος, δεν μου αναγνωρίζεις το δικαίωμα να ζω όπως θέλω.
Γιατι δεν με αφήνεις να κάνω ότι μ` ευχαριστεί;
Τα ερωτήματα σου – απαντά ο Χριστός – φανερώνουν ότι η ψυχή σου είναι άρρωστη.
Εάν ήταν υγιείς θα σου ενέπνεε άλλες σκέψεις.

Γιατι η υγειά της ψυχής, ο φωτισμός της από το Άγιο Πνεύμα, θα γεννούσαν χαρά, ευχαριστία, ευγνωμοσύνη, δοξολογία, και αδιάλειπτες τροφές λατρεία στο δημιουργό της.

Αφού η ψυχή θα κολυμπούσε σε μια ανέκφραστη ηδονή από τις θεϊκές ενέργειες μου, πως δεν θα φτερούγιζε ερωτικά γύρω από το πρόσωπο μου, όπως η πεταλούδα γύρω στο φως;

Αν ο νους σου, παιδί μου, έπαιρνε φως από το Άγιο Πνεύμα, δεν θα ρωτούσες γιατι σε έπλασα ότι γιατι δεν σε ρώτησα αν ήθελες να υπάρχεις.

Θα το καταλάβαινες και θα μ` αγαπούσες με μια πύρινοι αγάπη, που θα σε δυνάμωνε να θυσιάζεσαι για μένα. Ευχαρίστως κάθε μέρα, αφού θα αισθανόσουν την υπέρτατη αίσθηση τις ευδαιμονίας από την ενότητας μας. Εγώ εντός σου και εσύ εντός μου.

Το ότι πάλι μου μιλάς με αυτό τον τρόπο , που φανερώνει την εκτροπή της ψυχής από την περιοχή της χάρης μου αποδεικνύει ότι σ` αφήνω ελεύθερο τόσο , όσο να μπορείς να ενέργειες ελευθέρα μέσα στα πλαίσια τον αδιόρατων περιορισμών που σου θέτω για να μην χάσεις με την ορμή σου προς εκείνα που σε ευχαριστούν, αλλά μέσα τους όμως κρύβουν το θάνατο σου…….

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad