Ιστορικό

Διδαχή 10

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ
Συνηθίστε να περνάτε με το παιδί σας από την Εκκλησία . Σε ώρες λατρείας, αλλά και σε ώρες που ο ναός είναι άδειος από κόσμο.

diadaxes-10Τότε θα μπορέσετε άνετα με το παιδί σας στην αγκαλιά, να περάσετε και να σταθείτε μπροστά στις εικόνες, στην Ωραία Πύλη ή κάτωαπό τον ολόφωτο θόλο. Ο χώρος του ναού με τις τοιχογραφίες, τη γαλήνια ατμόσφαιρα, θα του κάνουν εντύπωση.

Μην περιοριζόσαστε να πάτε το παιδί στην Εκκλησία βιαστικά και μόνο για να κοινωνήσει . Περνάτε και άλλοτε από το ναό.

Και μάλιστα, αν ο δρόμος σας φέρνει σε μια όμορφη εκκλησία, αν ένας ναΐσκος είναι κοντά στο πάρκο που πάτε με το παιδί, μην παραλείψετε να μπείτε μέσα μαζί του. Σιγά – σιγά θα αρχίσει να σας ρωτάει: Τι είναι όλα αυτά; Έτσι θα ξεκινήσει η κατήχηση.

Φυσικά, αβίαστα, μέσα στο ναό του Θεού.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Προσπαθήστε να προσεύχεστε μαζί με το παιδί σας, όσο μικρό και αν είναι. Φυσικά, το παιδί των 3 ή 6 μηνών ή του ενός έτους δεν είναι σε θέση να καταλάβει τι κάνετε. Είναι, όμως, σε θέση να βλέπει. Θα του εντυπωθεί, λοιπόν, πολύ βαθιά η εικόνα της προσευχόμενης μητέρας ή του πατέρα.

Θα του μείνει αυτή η ατμόσφαιρα γαλήνης, που κυριαρχεί στην προσευχή την ατομική ή στην ώρα του τραπεζιού. Θα χαραχθεί μέσα του η σεμνή και ευλαβική στάση, ο χαμηλός τόνος της φωνής του προσευχόμενου, η ηρεμία και η ανάτασή του. Αργότερα, όσο μεγαλώνει το παιδί, θα ζητήσει σιγά – σιγά να μιμηθεί αυτό που είδε.

Να κάνει αυτό που κάνει και η μητέρα του. Θα μπει δηλαδή, ομαλά στην ιερή ατμόσφαιρα της προσευχής. Εδώ χρειάζεται να υπογραμμίσουμε την αξία που έχει το σημείο του σταυρού. Επειδή πρόκειται για μια κίνηση πολύ εκφραστική πρέπει να γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο.

Όταν κάνετε το σταυρό σας στην αρχή, στο τέλος ή και στη διάρκεια της προσευχής, πώς τον κάνετε;

Κανονικά , αργά ή βιαστικά και σπασμωδικά; Το παιδί που σας βλέπει, θα σας αντιγράψει. Και όταν επιχειρήσει να κάνει κι αυτό το σταυρό του, θα νιώσει κάτι ιερό; Γι΄ αυτό έχει σημασία να βλέπει τους γονείς του να κάνουν σωστά, ήρεμα και με όμορφες, κανονικές κινήσεις το σημείο του σταυρού.

Αυτό θα του κάνει βαθιά εντύπωση. Δεν θα είναι πραγματικά ωραίο να βλέπετε ένα νήπιο να ξέρει από τις πρώτες του κινήσεις το σημείο του σταυρού; Και να το έχει μάθει, βλέποντας εκείνους που τόσο αγαπά.

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ
Φροντίστε για τις θρησκευτικές εικόνες του δωματίου του παιδιού σας. Το ξέρετε πολύ καλά, ότι το παιδί σας του ενός έτους είναι όλο μάτια.

Και εδώ προσφέρεται μια ευκαιρία για τη χριστιανική αγωγή του παιδιού. Καλοδιαλεγμένες και καλοβαλμένες εικόνες εμπνέουν άγια αισθήματα. Χρειάζεται προσοχή και επιμελημένη δουλειά. Εικόνες που θα ελκύσουν και δεν θα απωθούν.

Κατάλληλες παραστάσεις για μικρά παιδιά (ο Κύριος ως Καλός Ποιμένας, ευλογών τα παιδιά, η Παναγία η Βρεφοκρατούσα, ο φύλακας άγγελος κλπ.). Όταν το παιδί αρχίσει να μιλάει θα ρωτήσει οπωσδήποτε για τις εικόνες του δωματίου του. Και η μητέρα θα μπορέσει εύκολα να του μιλήσει για τα πρώτα στοιχεία της πίστεως.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad