Ιστορικό

Διήγηση 8

Είναι κλάδος της Φιλοσοφίας, που ερευνά και μελετά τις πράξεις των ανθρώπων, κατά την αξία αυτών, ο κλάδος δηλαδή, που αναζητά την ουσία της αγαθής πράξης.

diigisi-8Αποτελεί το σύνολο των νόμων, που οφείλουν να κατευθύνουν την ελεύθερη δραστηριότητα του ανθρώπου και θεωρείται, ο σπουδαιότερος κλάδος της Φιλοσοφίας.

Εξ άλλου, για τον κοινό νου, Φιλοσοφία και Ηθική, είναι σχεδόν συνώνυμα.

Με την ευκαιρία, ας θυμηθούμε, πως αναμφίβολα, έχουμε παραιτηθεί (εμείς οι σύγχρονοι), από μια πολύ μεγάλη παράδοση, μεταχειριζόμενοι την Φιλοσοφία, σαν ένα αποκλειστικά θεωρητικό “παιχνίδι” λησμονώντας πως για τους αρχαίους μας προγόνους, υπήρξε (η Φιλοσοφία), πάνω από οτιδήποτε άλλο, …. Κανόνας Ζωής .

Η ρίζα της Ηθικής, βρίσκεται στην Συνείδηση .
Δεν μπορεί ο άνθρωπος, να μπει μέσα στο ΦΩΣ, που του χαρίζει την ξεχωριστή από όλα τα έμβια όντα, ύπαρξή του, αν πρώτα δεν “περάσει” από την δοκιμασία της Σκέψης .

Αυτός, που σκέφτεται λογικά, δέχεται απ’ αυτό καθ’ αυτό το γεγονός της Σκέψης, απαγορεύσεις και εντολές .
Απαγορεύσεις σχετικές με το όσα δεν πρέπει να πράττει και εντολές σχετικές με εκείνα τα οποία, πρέπει να πράττει .
Η Λογική, έχοντας σαν πρωταρχικό σκοπό – όπως λέει και ο Καρτέσιος – “να κρίνει τα καλά και τα κακά”, δίνει κατ’ ανάγκη τους κανόνες της συμπεριφοράς .
Το “Ορθώς σκέπτεσθαι” αρκεί για να μας απαγορεύσει π.χ. να παραβιάσουμε την Δικαιοσύνη, όταν πρόκειται να μοιράσουμε κάτι, όσο ισχυρός κι αν είναι ο πειρασμός, ή να μας “διατάξει” να βοηθήσουμε έναν απελπισμένο συνάνθρωπό μας, όσο βαρειά κι αν είναι η … νωθρότητα μας .

Η Ηθική , σκοπό έχει να μας οδηγήσει στην Αρετή, δηλαδή, σε μια μόνιμη και σταθερή στροφή της Βούλησης μας, προς το Αγαθό και μια διαρκή διάθεση μας προς την επιτέλεση τούτου (του Αγαθού).
Η Αρετή , ενώ σαν θεωρητική έννοια, είναι κάτι το ενιαίο, εν τούτοις στην πράξη υφίσταται διαιρέσεις σε πολλές επί μέρους Αρετές .
‘Ετσι και η Ηθική προσπαθώντας να μας … οδηγήσει στην Αρετή ,
γίνεται κι αυτή στην πράξη, πολυσχιδής.
Μ’ αυτό το τρόπο κατηγοριοποιούμε την Ηθική, σε τρεις κατηγορίες .
Στην πρώτη ανήκει η Ηθική που εκφράζει το ΨΥΧΙΚΟ ΣΘΕΝΟΣ,
δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο , θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο Θάρρος, την Επιμονή και την Υπομονή.
Στην δεύτερη, ανήκει η Ηθική, που εκφράζει την ΛΟΓΙΚΗ, δηλαδή, πώς θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην Κρίση, την Φρόνηση, την Σύνεση και την Εγκράτεια, και τέλος τρίτη κατηγορία της Ηθικής είναι αυτή που εκφράζει την ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ
δηλαδή τον τρόπο να οδηγηθούμε στην Δικαιοσύνη (πρωταρχική αρετή) και την Ευεργεσία (σε όλες τις μορφές της) .

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad