Ιστορικό

Ιουδαϊσμός – 1ο μέρος

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Σ’αυτό το άρθρο θα ειπωθούν πράγματα τα οποία είτε έχουν καταγραφεί στην ιστορία,είτε θα καταγραφούν.

ioudaismos-1Όσα ειπωθούν και δεν έχουν αποδειχθεί, θα είναι απλώς τα πιστεύω του γράφοντος, τα οπόία όσο είναι δυνατόν, θα τεκμηριωθούν, χωρίς να κατηγορηθεί και να συκοφαντηθεί κανένας και για τίποτα.

Εξ’άλλου, η κατηγορία είναι μέγα αμάρτημα, όπως η κρίση και η κατάκριση. Όλοι είμαστε άνθρωποι του Θεού, αδέλφια, πρέπει ν’αγαπάμε ο ένας τον άλλο και να μην τον κρίνουμε, πόσο να τον κατηγορούμε και να τον κατακρίνουμε.

Άλλωστε η κρίση ανήκει στον Θεό.

Ποιά είναι η ιστορία του Ισραήλ; Πώς είναι η κατάσταση τώρα και τι θα γίνει στο μέλλον; Τι πιστεύουν; Αυτές οι ερωτήσεις θ’απαντηθούν παρακάτω.

Η ιστορία του Ισραήλ όπως την κατέγραψαν οι ίδιοι μέσα από τα βιβλία τους και τι θα γίνει στο μέλλον με βάση τις προφητείες επίσης των βιβλίων τους και της Καινής Διαθήκης.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ

Ας ξεκινήσουμε με τα βιβλία των Ισραηλιτών.Ο αριθμός τους είναι 42 και είναι τα παρακάτω:
1)Γένεση
2)Έξοδος
3)Λευιτικό
4)Αριθμοί
5)Δευτερονόμιο
6)Ιησούς του Ναυή
7)Κριτές
8)Α’Σαμουήλ
9)Β’Σαμουήλ
10)Α’Βασιλειών
11)Β’Βασιλειών
12)Ησα
ΐας
13)Ιερεμίας
14)Ιεζεκιήλ
15)Ωσηέ
16)Ιωήλ
17)Αμώς
18)Αβδιού ή Οβδιού
19)Ιωνάς
20)Μιχαίας
21)Ναούμ
22)Αββακούμ
23)Σοφονίας
24)Αγγαίος
25)Ζαχαρίας
26)Μαλαχίας
27)Ψαλμοί
28)Ιώβ
29)Παροιμίες
30)Ρουθ
31)Άσμα ασμάτων
32)Εκκλησιαστής
33)Θρήνοι
34)Εσθήρ
35)Δανιήλ
36)Έσδρας
37)Νεεμίας
38)Α’Χρονικών
39)Β’Χρονικών
40)Σεφέρ Γιετζιράχ
41)Ζοχάρ
42)Ταλμούδ

Αυτά τα 42 βιβλία αποδέχονται ως γνήσια και δικά τους οι Ιουδαίοι ή αλλιώς Εβραίοι ή Ισραηλίτες. Αυτή είναι η λεγόμενη ιουδαϊκή βίβλος. Σύμφωνα με την ιουδαϊκή παράδοση η συγκρότηση του κανόνα τοποθετείται τον 5ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του Έσδρα. Ο κατάλογος των βιβλίων της ιουδαϊκής βίβλου οριστικοποιήθηκε το 90 μ.Χ.κατά την σύνοδο των ραββίνων στην Ιάμνεια της Παλαιστίνης, ενώ ο κατάλογος (η συγκρότηση) του κανόνα (των βιβλίων) της χριστιανικής Εκκλησίας συνετάχθη το 367 μ.Χ. απ’τον Άγιο Αθανάσιο.

Αυτός ο κατάλογος (της ιουδαϊκής βίβλου) περιλαμβάνει τα παραπάνω 39 πρώτα βιβλία και χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Τον Νόμο/ιστορικά,τους Προφήτες/προφητικά και τα Αγιόγραφα/ποιητικά. Στον Νόμο περιέχονται τα πρώτα 5 βιβλία ή αλλιώς πεντάτευχος ή Τορά(χ) για τους Ιουδαίους (Γένεση, Έξοδος, Λευιτικό, Αριθμοί, Δευτερονόμιο), στους Προφήτες υπάρχουν 2 ομάδες, οι προγενέστεροι και οι μεταγενέστεροι. Στους προγενέστερους ανήκουν τα επόμενα 6 βιβλία (Ιησούς του Ναυή, Κριτές, Α’Σαμουήλ, Β’Σαμουήλ, Α’Βασιλειών, Β’Βασιλειών), ενώ στους μεταγενέστερους τα επόμενα 15 βιβλία (Ησαΐας, Ιερεμίας, Ιεζεκιήλ, Ωσηέ, Ιωήλ, Αμώς, Αβδιού ή Οβδιού, Ιωνάς, Μιχαίας, Ναούμ, Αββακούμ, Σοφονίας, Αγγαίος, Ζαχαρίας, Μαλαχίας). Τέλος, στα αγιόγραφα περιλαμβάνονται τα επόμενα 13 βιβλία (Ψαλμοί, Ιωβ, Παροιμίες, Ρουθ, Άσμα ασμάτων, Εκκλησιαστής, Θρήνοι, Εσθήρ, Δανιήλ, Έσδρας, Νεεμίας, Α’Χρονικών, Β’Χρονικών).

Το Ζοχάρ, είναι το ιερό βιβλίο της καμπάλα, μια αρχαία μορφή ιουδαϊκού μυστικισμού, ενώ το Ταλμούδ είναι μια ογκώδης εξωβιβλική συλλογή εβραϊκών κειμένων. Αντίθετα το Σεφέρ Γιετζιράχ αναφέρεται στην δημιουργία του κόσμου απ’τον Θεό. Αναλυτική παρουσίαση και των 42 βιβλίων που αποτελούν την ιουδαϊκή βίβλο, θα γίνει παρακάτω (χρόνος συγγραφής, συγγραφείς, περιεχόμενο, ερμηνεία).

Παρακάτω θ’αναφερθώ συνοπτικά στην ιστορία των ισραηλιτών στα σημεία που είναι απαραίτητα για την κατανόηση της ιστορικής αλήθειας.

Share Button

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαφημίσεις

varsas

 

ad

 

ad

 

ad